In het NHD: In de ban van Weight Watchers
Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) maakt voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij zullen komen. Vandaag deel 2:
In de ban van Weight Watchers
Eén van de bekendste afslankprogramma’s is Weight Watchers. Punten tellen is daarbij een belangrijk aspect. Ieder gerecht en ingrediënt heeft een bepaald aantal punten (op de nulpunten na, maar daarover straks meer) en zolang je onder het aan jou toebedeelde aantal blijft, ben je goed bezig, aldus Weight Watchers (WW).
Ook dit dieet gaat met z’n tijd mee, zegt Lijda Talboom van de afdeling WW in Heemskerk. „Wij benaderen afvallen op een positieve manier. Veel mensen denken dat je een heleboel niet meer mag als je op dieet gaat, maar bij ons mag je alles blijven eten, zolang je het puntentotaal maar in de gaten houdt. Iedereen die meedoet, kan een aantal producten kiezen die geen punten kosten, zolang ze voedend en verzadigend werken. Stroopwafels en wijn kunnen dus nooit nul punten hebben Als je groente kiest als een ’nulpunt-ingrediënt’, kun je daarvan onbeperkt eten. Veel bewegen en voldoende water drinken levert extra punten op.”
Bij gebruik van de app blijkt overigens wel dat deze lang niet alle gerechten herkent die je eet, zoals energieballetjes, gemaakt van dadels en noten of havermoutkoekjes. Die kun je zelf toevoegen in ’zelfgecreëerde recepten’, maar dat kost wel even wat moeite. Die balletjes kosten je trouwens best veel punten, ofschoon er alleen maar gezonde ingrediënten in zitten.
Wat zien diëtisten als positieve en negatieve kanten van dit dieet. We vragen het Martine Dogger van Dieet&Co en Jet Timmer van The Feelgood Company.
Positief
„Ten opzichte van vroeger is er veel verbeterd aan dit programma”, zegt Martine Dogger van Dieet&Co. „Vroeger ging het puur om de punten. Stel, je kreeg 40 punten per dag toebedeeld en je maakte die op door de hele dag chips te eten, dan moest je dat zelf weten. Nu wordt gezonde voeding beloond.”
Jet Timmer: „Ik vind het goed dat het flexibel is, dat niet wordt voorgeschreven wat je mag eten. Die vrijheid vinden veel mensen fijn. Ook zullen veel deelnemers het prettig vinden dat ze steun aan elkaar kunnen hebben tijdens bijeenkomsten.”
Negatief
Martine Dogger: „Eén van de nadelen vind ik dat het een erg duur afvalplan is. Ook blijft dat puntensysteem obsessief gedrag in de hand werken. Je bent de hele dag bezig met het invullen van zo’n app en dat houdt geen mens vol op ten duur. Verder wordt er aan voorbijgegaan dat je ook mag genieten van je eten. Dat vergeet je vaak als je alleen maar kijkt hoeveel punten iets kost of oplevert.”
Jet Timmer: Wat ik niet goed vind aan WW is dat je nog steeds veel ongezonde dingen mag eten. Je kunt er wel mee afvallen, maar toch heel ongezond bezig zijn. Je leert niet te luisteren naar je lichaam. Ook vraag ik me af hoeveel mensen dit een leven lang volhouden. Als je stopt, wat gebeurt er dan? Velen zullen dan gauw weer terugvallen in oude gewoontes.”
door: Hanneke van den Berg