Mac n cheese met spinazie

Een echt Amerikaans gerecht is Mac n cheese. Nou denk ik bij dit gerecht niet direct aan een gezonde maaltijd maar toen ik pas geleden alleen thuis was (en ja, dan hebben ook diëtisten niet altijd zin om uitgebreid te koken) en iets makkelijks en lekkers wilde klaarmaken, kwam ik op dit recept uit. Afkomstig uit het boek "Lekker & Simpel" (ISBN 9789461562135). En inderdaad heerlijk simpel, snel klaar (binnen 15 minuten), geen gekke toevoegingen en, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie, lekker met groente!

 

Zonnebloempittenpasta

Anna maakte onlangs al een keer een groentespread als alternatief broodbeleg. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld noten- en pindapasta's, die je in allerlei variaties kunt terugvinden in het schap bij de supermarkt. Maar als je dan eens wat verder de etiketten bekijkt, zit er toch nog heel vaak palmvet in of is bijvoorbeeld suiker aan toegevoegd. En...notenpasta's in de supermarkt vind ik nog best wel prijzig. Ik wilde daarom graag een keer zelf proberen een pasta te maken en heb daarbij gekozen voor de zonnebloempittenpasta, zonder gekke toevoegingen maar wel met een beetje kaneel en vanillepoeder.

 

Bulgursalade met muntsaus

In de zomer houd ik erg van maaltijdsalades. Vooral handig wanneer er meer mensen komen eten en je alles vooraf al klaar wilt hebben. Deze bulgursalade maakte ik als onderdeel van een buffet. De basis is al een heel smakelijke salade, waar iedereen naar behoefte extra toppings aan toe kon voegen.

 

 

Gevulde pannenkoek met kikkererwten

José is gek op pannenkoeken, maar omdat ze deze niet alleen met stroop wil eten, is ze aan het experimenteren gegaan met groente of fruit erin meegebakken. Dat was toch lastig bakken. Uiteindelijk is ze bij het volgende recept uitgekomen: Een gewone pannenkoek, gevuld met een lekkere salade. En die pannenkoeken, die komen natuurlijk niet uit een pakje, die maak je net zo makkelijk zelf!

 

 

Worteltaart van amandelmeel

Vandaag begint ook in het noorden van Nederland de zomervakantie. Heel Nederland is nu dus in vakantiestemming!  Vier het begin van de vakantie, of het weekend, voor diegenen die nog geen vakantie hebben, met deze lekkere worteltaart! Ik maakte deze taart van amandelmeel, waar ik nog nooit mee gewerkt had. De licht zoete smaak komt van de wortels, rozijnen en bananen. Heerlijk met een kop verse muntthee!

Fijne vakantie! 

 

Havermout-ontbijtmuffins

Havermout heeft de afgelopen jaren toch wel een soort wedergeboorte doorgemaakt: van een beetje saai en oubollig is havermout nu helemaal hip! Helemaal niet zo gek, want havermout is gezond, onbewerkt, verzadigend én heeft een bewezen gunstig effect op bloedglucoseregulatie en cholesterol. En je kunt er dus zo veel meer mee dan "gewoon" havermoutpap.

Anna maakte onlangs al een lekker havermouttaartje en José een mugcake, maar deze muffins wilde ik wel eens proberen. Leuk voor een keer een ander ontbijt. Maar ook prima als herstelsnack na het sporten, in combinatie met een glas melk of karnemelk (samen goed voor ca. 18 gram eiwit).

Gevulde aubergine

Gevulde groenten zijn een leuke manier om groenten binnen te krijgen! In dit gerecht wordt het vruchtvlees van de aubergine gebruikt zodat de aubergine optimaal benut wordt. Door de verrassende kruiden en ingrediënten is dit gerecht lekker fris en smaakvol.

 

 

Komkommersoep (warm)

1 juli is door het Groente en Fruitbureau uitgeroepen tot Dag van de komkommer. Niet toevallig valt dit samen met het begin van het zomerreces van de Tweede kamer, waardoor voor de kranten de komkommertijd aanbreekt. Maar komkommer is natuurlijk ook gewoon een heerlijk product om te snacken of zoals door het Groentenfruitbureau wordt gezegd: "komkommer is de lekkerste frisdrank die je kunt eten" en daarmee een heerlijk product voor de warme zomermaanden!

Maar heb je wel eens komkommersoep gegeten? Ik maakte een warme en een koude variant. 

Komkommersoep (koud)

Ook deze soep maakte ik in het kader van de Dag van de Komkommer. Een koude soep is heerlijk op een warme dag en hopelijk komen er daar nog een heleboel van deze zomer!

 

 

Havermouttaartje (ontbijtrecept)

Kon je dit maar ruiken... Voor de havermout liefhebbers is dit een echte aanrader. Dit recept is een mooie variatie op de bekende havermout pap. Je moet er wel even geduld voor hebben want het taartje moet een klein half uurtje de oven in. Ideaal voor op de vrije dag dus! Het recept komt uit het kookboek “Havermoutje” van Pascalle Bonnier & Mathijs Kok. Wist je dat regelmatig havermout eten een positief effect kan hebben op je cholesterol en dat het zorgt voor een langzame afgifte van energie waardoor je heel lang op dit ontbijtje vooruit kunt.

 

Pasta met linzen en tomatensaus

Een heerlijk, snel en makkelijk pastagerecht is deze pasta met linzen en tomatensaus! Door gebruik van linzen in plaats van gehakt een lekker vegetarisch recept. José maakte dit gerecht uit het boek "Eet als een expert" van I am a Foodie (toch stiekem bij ons allemaal wel een favoriet kookboek, ik kan daarom ook niet niet wachten tot het nieuwe boek "Eet als een atleet" binnenkort verschijnt!)

 

 

Smaakwater

Tijdens de 2e lesdag van de oncologiebijscholing hoorden José & Martine ook een presentatie over smaaksturing, een project van het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam, met als doel mensen met smaakverlies, ten gevolge van ziekte en behandeling, weer te laten genieten van hun maaltijden. Door toevoeging van verschillende uitgesproken smaken wordt ingespeeld op de specifieke smaakbeleving van de cliënt. We mochten diverse gerechten proeven waaronder dit smaakwater, dat juist door die bijzondere toevoegingen voor iedereen een heerlijke dorstlesser is!

 

Mugcake met kwark en fruit

Het is weer aardbeientijd! Heerlijk zoet en echt geen suiker nodig! José maakte de mug-cake uit het boek "Eet als een expert" (www.iamafoodie.nl) en maakte daar met aardbeien en ander vers fruit zelf een heerlijk zomerse ontbijtgerecht van. 

En het is nog eens snel klaar ook!  

 

 

Nasi zonder pakjes en zakjes

Nasi zonder pakjes en zakjes moeilijk? Nee hoor! José maakte deze nasi, waarvan het recept afkomstig is van iamafoodie.nl. Geen kant-en-klare kruidenmixen maar alleen maar verse producten en kruiden zonder "gekke toevoegingen". En door de grote hoeveelheid groente heb je veel minder rijst nodig om toch een lekker bordje te vullen!

 

 

Supersimpele pasta met tomatensaus

Afgelopen weekend maakte ik een heerlijke pastasaus. We hadden nog een potje verse basilicum in de vensterbank staan, die rook zo heerlijk, die riep er gewoon om gebruikt te worden voor een lekkere maaltijd. Simpel met gehakt, ui, knoflook, tomaat, verse pasta en heel veel basilicum. Binnen 20 minuten op tafel en helemaal met verse producten bereid.

 

 

Groentespread

De Gezondheidsraad heeft in de Richtlijnen goede voeding 2015 geadviseerd om te streven naar een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon en vooral bewerkt (vleeswaar) en rood vlees te beperken. Maar wat kun je dan op je brood doen? Anna heeft deze groentespread gemaakt, 2 vliegen in 1 klap: minder bewerkt vlees en gelijk ook wat meer groente!

 

 

Rode linzen-salade met gegrillde paprika

Rode linzen worden meestal gebruikt voor het maken van curry's of soepen en groene linzen voor salades. Ik heb hier heel eigenwijs een salade van rode linzen gemaakt. Let er op dat je de linzen niet te lang kookt, want dan worden ze papperig. In de salade ook gegrillde paprika's en niet uit een potje maar ik heb ze voor het eerst zelf gegrilld. Had ik maar geweten hoe makkelijk en lekker, dan had ik dat al veel eerder gedaan!

 

 

Rode linzen-wortelsoep

Rode linzen zijn kleine, ontvelde, gespleten linzen waardoor ze sneller gaar en makkelijker te verteren zijn dan hele linzen. Rode linzen worden een dikke puree als je ze kookt waardoor je er een heerlijke soep of dahl (Indiase linzenschotel) van kunt maken. Ik maakte er deze eenvoudige linzen-wortelsoep van voor 2 personen. Een heel voordelige en makkelijke vegetarische maaltijd.

 

 

Fruittoetjes met chiazaad

Collega Anna maakte deze fruittoetjes, met een kleine aanpassing, naar een recept van Jamie Oliver (Uit: Jamie's superfood voor elke dag ISBN 9789021560649), geschikt als ontbijt of tussendoortje. Je kunt er meer tegelijk maken want ze zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast. 

En wil je ze nog een beetje voedzamer maken? Doe er dan een laagje yoghurt of kwark bovenop en garneer met wat vers fruit, granola of geroosterde noten.

 

Couscoussalade met spinazie en lamsvlees

In het voorjaar vind ik het echt weer tijd om lamsvlees te eten. Deze keer maakte ik een wat minder traditioneel recept met lamshaasjes.

Het idee voor het recept komt uit het "Gezond idee kookboek" van de Universiteit van Maastricht (ISBN/EAN: 978-90-9029610-4), dat ik afgelopen december meenam vanaf een bijscholing. Helemaal vol met leuke en gezonde recepten. Ze hebben ook een leuke site met artikelen over gezond leven, eten en bewegen: https://gezondidee.mumc.nl/

Ik heb overigens het recept wel weer een klein beetje aangepast....... 

Mais-avocadosoep met zalm

Tweede Paasdag is traditioneel een dag om er lekker op uit te gaan. Dan wil ik daarna niet nog een tijd in de keuken moeten staan om uitgebreid te koken. Mij doe je dan een groot plezier met een lekkere kom soep en een broodje. En dit kleurige geheel is toch helemaal geschikt voor Pasen?

Het idee voor het recept is afkomstig van de site van Iamafoodie.nl maar om er wat meer een maaltijdsoep van te maken heb ik het recept een beetje aangepast en gerookte zalm toegevoegd. 

 

Kwark met appel, noten en kaneel

Afgelopen weekend hebben we een flinke ronde op de racefiets gemaakt. En voor een goed herstel van je spieren na de inspanning zijn vooral eiwitten nodig. Een lekkere manier om aan die eiwitten te komen is met dit kwark-appel-noten-toetje. Ik vind het in ieder geval veel lekkerder dan een kant-en-klaar toetje uit de winkel of een herstel-sportdrank. Dit toetje bevat 21 gram eiwit en dat is precies genoeg voor een herstelsnack en je hebt met een je aanbevolen hoeveelheid noten binnen en een portie fruit.

 

Multicultistamppot

Een stamppot wordt gezien als echte winterkost, maar stamppotjes kunnen toch gewoon het hele jaar door? Deze stamppot kan gemaakt worden met gewone aardappel maar is ook heel lekker met zoete aardappel! De zoete aardappel is niet gezonder dan de gewone aardappel, het enige verschil is dat de zoete aardappel meer bèta-caroteen bevat (dat wordt omgezet in vitamine A).

De kruiden in dit recept zorgen voor een heerlijke smaak: Vooral de gehaktballetjes waren door het gebruik van peterselie, koriander en kaneel verrassend lekker! Dit is een blijvertje!

Courgette-aardappelschotel

Sinds een aantal weken is onze nieuwe collega José verslaafd aan de Kitchen assistent van het Voedingscentrum, deze geeft wekelijks via Whats App een een weekmenu met warme maaltijden volgens de Richtlijnen Goede Voeding. En omdat zij veel zilvervliesrijst, volkoren pasta, couscous e.d. eet was dit recept met aardappelen een fijne afwisseling! Erg makkelijk te maken en ook nog eens erg lekker. We hebben wel de hoeveelheid aardappelen iets aangepast: de hoeveelheid van het voedingscentrum is best veel....