Dat het voor sommige mensen lastig is om de aanbevolen hoeveelheid groente te halen is bekend. Maar je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot de warme maaltijd om je groente binnen te krijgen. Kies voor groente als tussendoortje, als lunch maar ook bij het ontbijt kun je groente prima gebruiken!
 
José haalde uit de al eerder genoemde boekjes van Deen dit recept voor een heerlijke variatie op de bekend havermoutpap. Er gaat, heel verrassend, naast fruit, ook geraspte wortel doorheen. Een heerlijke start van de dag!
 
 
    

Ik ben gek op cheesecake-toetjes, maar wat zit er enorm veel suiker in de kant-en-klare variant uit de supermarkt.
Daarom ben ik aan het experimenteren gegaan met een variant zonder toegevoegde suikers en in totaal veel minder koolhydraten.
De bodem is gemaakt van voornamelijk noten en boter en boekweitmeel voor een beetje binding. Hierdoor krijg je meteen het grootste deel van de aanbevolen hoeveelheid noten per dag binnen.
 
Overigens bevat dit toetje wel veel minder koolhydraten dan de kant-en-klare variant uit de supermarkt (9 tegenover 50 gram) maar door de grotere hoeveelheid vet is het wel een heel energierijk toetje en daarmee voor de meeste mensen niet geschikt voor dagelijks gebruik.
 
   

In de zoektocht naar lekker eten met minder koolhydraten, worden hele creatieve recepten bedacht. Vooral die recepten waarin groente de hoofdrol krijgt, vind ik altijd heel verrassend maar vooral ook geweldig, je slaat ten slotte 2 vliegen in 1 klap: én wat minder koolhydraten én gelijk een mooie manier om meer groente binnen te krijgen. Want dat wordt nog wel eens lastig gevonden.
 
Anna maakte deze prachtige bloemkoolpizza. Ok, het was wel even een klusje maar ze vond het zeker de moeite waard!
 
 
 
 

Ken je de ontzettend leuke boekjes al die Iamafoodie heeft gemaakt voor Deen? Dit jaar komen er 5 boekjes uit om je te inspireren gezondere keuzes te maken. 
 
José maakte uit boekje II "Bewust en lekker met groenten", deze Gado gado met groene asperges en laten die nu overal beschikbaar zijn! o.a. bij Bakkums Boetje in Heerhugowaard en bij Bij Broersen in Warmenhuizen koop je ze lekker vers! En deze vegetarische gado gado is een leuke manier om die asperges eens anders te eten.
 
 
 

Een aantal jaar geleden was daar ineens het chiazaad. Een van de "superfoods".... Nou is het een beetje overdreven om aan 1 voedingsmiddel gelijk de naam superfood te hangen. Juist veel variëren met gezonde voedingssmiddelen en ingrediënten maakt onze voeding steeds gezonder maar "superfoods" zijn een mooie manier om wat meer variatie in de voeding te krijgen. En daar kan dus chiazaad zeker een rol in spelen!
 
Anna maakte deze chiapudding met kokos en rode vruchten. Een leuke koolhydraatarme ontbijtvariatie!
 
 
 

Pas geleden heb ik mezelf een prachtige tarte tatin-vorm cadeau gedaan (van Emile Henry), dus nu ben ik aan het experimenteren met tarte tatins.
Deze omgekeerde taarten worden vaak gemaakt met heel veel suiker. Ik ben daarom de uitdaging aan gegaan om hem met veel minder suiker (en zelfs helemaal zonder kristalsuiker) te maken.
Het resultaat was heerlijk! Lichtzoet door de eigen zoete smaak van de appels en een heel klein beetje palmsuiker voor toch een beetje dat mooie caramelkleurtje.
 
 
 

Vanwege Koningsdag vandaag het recept van een lekkere rood-wit-blauw en oranje salade.
 
In de salade worden gegrillde groenten gebruikt, die heel eenvoudig al een dag eerder kunnen worden klaar gemaakt. Het samenvoegen van de ingrediënten is hiermee tegen etenstijd nog maar een kwartiertje werk. En daarmee een lekker makkelijk gerecht op een dag dat er te veel leuke dingen te doen zijn om lang in de keuken te gaan staan.
 
Een fijne dag gewenst! 
  
  

Onlangs was er in Kassa een item waarin verschillende kant-en-klare vegaburgers werden getest. Commentaar van het Voedingscentrum was dat veel van deze kant-en-klare burgers nogal wat zout bevatten. Maar Anna maakte ze gewoon lekker zelf en dan heb je precies in de hand hoeveel zout erin gaat.
De basis bestaat uit kikkererwten en het mooie is dat je het kikkererwtenmengsel ook heel goed kunt invriezen per portie en zo dus een heel makkelijke vleesvervanger op voorraad kunt hebben!
 
  
 
 

Ik ontbijt altijd met kwark met muesli, maar zoals bekend, zitten veel kant-en-klare muesli's bordevol toegevoegde suikers. Dat wil ik liever niet....
Maar ik wil wel graag iets knapperigs in mijn kwark. Daarom zijn we aan het experimenteren gegaan met het zelf maken van granola's en inmiddels hebben we een manier gevonden om een heerlijke granola te maken waar niet zo veel suiker in zit. Er gaat wel honing in de granola, maar slechts 1 à 2 eetlepels verdeeld over ruim 20 porties, dat is maar heel weinig.
 
  
 
 

Onlangs mocht ik lekker naar Lanzarote voor een weekje zwemtraining met openwaterswimming.club 
2 heerlijke zwemtrainingen in zee per dag en verder heerlijk niets (of weinig....)
Tussen de trainingen door natuurlijk wel zorgen voor een goed herstel en gelukkig was er een prima supermarkt vlakbij die heerlijke avocado's en hüttenkäse had. We maakten hiervan een soort snelle guacamole. Eiwitrijk, makkelijk en vooral: Heerlijk op een vers volkorenbroodje!
 
  
 
 

Een heerlijk koolhydraatarm recept voor Pasen?
 
Anna maakte deze koolhydraatarme zalm-groente-quiche met trostomaatjes. De bodem van de quiche bestaat uit courgetteplakken en de stevigheid komt van de eieren en ricotta. Dan heb je helemaal geen deegbodem nodig.
 
Het recept is afkomstig van koolhydraatarmrecept.nl, waar nog veel meer leuke koolhydraatarme recepten te vinden zijn. 
 
 
 

Anna maakte dit romige aardbeienijs. En nu de lente dan officieel begonnen is, barst het ijsseizoen ook weer los! Dus tijd voor een lekker ijsrecept!
Bijzonder is dat er geen suiker aan toegevoegd wordt en dat het ook zonder toevoeging van melk of slagroom een heel romig ijsje wordt.
Het recept is simpel en snel (je moet er alleen even aan denken dat je op tijd aardbeien in de vriezer doet, of natuurlijk kant en klare diepvriesaardbeien koopt)
 
Het recept komt uit het boek "Zoetigheden, zonder suiker, gluten en lactose" van Ulrika Hoffer (ISBN 9789044743159)
 
 
 

Afgelopen weekend was ik op een verjaardag waar mij een stukje pecannotentaart werd aangeboden. Aangezien ik heel erg van pecannoten houd, zei ik daar geen nee tegen. Het was een bijzonder lekkere taart en toen ik vroeg waar deze van gemaakt was, hoorde ik dat het eigenlijk een courgettetaart met pecannoten was, maar het feestvarken (dat zijn 7e verjaardag vierde) had bedacht dat zijn gasten een courgettetaart misschien niet aan zouden durven en had besloten dat de naam zou worden gewijzigd in pecannotentaart..... De taart was in ieder geval heerlijk! Het recept is afkomstig uit Lekker Weten, magazine voor een biologische leefstijl (winter 2017-2018), een uitgave van Ekoplaza.
 
 
 

Het is nog steeds de Nationale Week Zonder Vlees, dus ook vandaag weer een vegetarisch recept. Dit keer afkomstig van het voedingscentrum. 
José koos nu voor een recept met noten, ook een geweldige vleesvervanger! Er wordt ook vaak gekozen voor champignons als vleesvervanger maar die zijn geen volwaardige vervanging omdat ze onvoldoende eiwit en ijzer bevatten.  Volwaardige vleesvervangers zijn bijvoorbeeld soja (tofu, tempeh, sojabonen), peulvruchten, lupine, tarwe-eiwit (seitan), noten en eieren.
 
 
 
 

De komende week (5 - 11 maart) is het de Nationale week zonder vlees. Doel van deze week is om het positieve effect van minder vlees eten duidelijk te maken. Én om te laten zien hoe makkelijk het is om minder vlees te eten. In onze praktijk werken wij met de adviezen van Puur Gezond en 1 van de basisprincipes daarvan is 2 à 3 vegetarische dagen per week. In het kader daarvan had José dit vegetarische recept van PuurGezond bereid. De kikkererwten in dit recept zijn een prachtige vleesvervanger.
 
 
 
 

Op 26 februari is het wereldpistachenotendag....ok, het lijkt erop dat dit een nogal commercieel Amerikaans gebeuren is. Maar ach, het is helemaal niet verkeerd om wat extra aandacht voor het goede van noten te hebben (en dan niet alleen de pistachenoten). De gezondheidsraad adviseert om dagelijks een handje noten te gebruiken vanwege het bewezen gunstige effect op het LDL-cholesterol en het verkleinen van de kans op hartziekten. En daarbij zijn noten gewoon ook heel lekker!
 
Ik maakte deze pistachespread om eens wat anders op brood te kunnen doen en gelijk wat noten binnen te krijgen. 
 
 
 

Wanneer er niet zo veel tijd is om uitgebreid te koken (bijvoorbeeld omdat we willen sporten) maken we thuis vaak een maaltijdsoep klaar. Makkelijk en snel maar wel voedzaam en vol groente.
 
Deze bietensoep stond al lekker klaar toen ik thuis kwam! En omdat de aardappelen, die ik vaak als bindmiddel en koolhydraatbron toevoeg aan de soep, op waren, is deze soep gemaakt  met rode bieten en zoete aardappel. De kleur is hierdoor anders dan je van een bietensoep zou verwachten, maar dat maakt hem zeker niet minder lekker! 
 
 
 

José maakte pas geleden voor tijdens ons overleg dit koffie-dadelbrood uit het prachtige boek "Eet als een atleet"....
 
Ok, overleggen is vooral mentale topsport en daar is dit brood dan misschien niet direct voor nodig, maar lekker was het zeker!
En waar het wel voor bedoeld is? Het is een mooie manier om te zorgen voor wat koolhydraten vlak voor of tijdens je training.
 
 
 
 
 

Na de feestdagen, waarin we vast allemaal een beetje meer hebben gegeten dan nodig is, zijn wij wel weer toe aan wat lichtere gerechten.
José vond dit recept voor rijstsalade met tonijn op de site van het voedingscentrum (waar veel lekkere en relatief eenvoudige recepten te vinden zijn).
 
De salade bevat voldoende eiwit en koolhydraten om te gebruiken als herstelmaaltijd na het sporten en mocht je wat minder koolhydraten willen gebruiken, neem dan wat minder rijst en wat meer groente.
 
 
 

Met Kerst is het natuurlijk heerlijk om lekker lang te tafelen met familie. Maar ongemerkt eet je dan makkelijk te veel... Dan kun je de maaltijd afsluiten met een machtig dessert, waar eigenlijk geen ruimte meer voor is. Maar je kunt ook afsluiten met dit lekkere lichte dessert, dat helemaal in kerststemming is!
 
Of eet dit als lekker fris gerecht bij een kerstontbijt of - brunch!
 
Fijne feestdagen gewenst!

  

Ik houd eigenlijk niet zo erg van jam maken, maar deze pompoenjam vond ik wel de moeite van het proberen waard. Gemaakt zonder gelei-suiker, maar met het zoet van appelsap en een beetje honing. Eigenlijk mag je het om die reden ook geen jam noemen.

Heerlijk kruidig door kaneel en gember en daarmee een echt lekker product voor herfst en winter.

 

 

 

Ik vind pompoen een heerlijk veelzijdig product en zolang deze beschikbaar is (en dat is eigenlijk het hele jaar door, behalve april, mei en juni), gebruik ik hem veel in de keuken. Maar voor een taart had ik nog nooit pompoen gebruikt en eens moet de eerste keer zijn.

Het idee voor de pompoentaart vond ik op internet en uiterlijk lijkt ie wel wat op de worteltaart die ik eerder maakte. De taart is mooi stevig maar door de pompoenvulling ook lekker smeuïg. 

 

 

 

Dinsdag vieren we de verjaardag van Sinterklaas en daar horen toch kruidnootjes bij. Anna ging de uitdaging aan om een variant van kruidnootjes te maken zonder kristalsuiker. En daar is ze volgens mij prima in geslaagd! Leuk om in het weekend te bakken!

 

 

 

 

Net zoals kruidnootjes bij Sinterklaas horen, hoort gevulde speculaas er natuurlijk ook bij, maar ik vind gevulde speculaas vaak nogal zoet.

Ik maakte hem helemaal zonder suiker. De toch nog enigszins zoete smaak komt van dadels.