Tips voor een slanke(re) BBQ
Op een mooie zomeravond vinden veel mensen het leuk om te barbecueën. Wat is er gezelliger dan buiten allerlei hapjes eten? Gelukkig zijn gegrilde groenten en vlees ook heel geschikt als je op je lijn wil letten. Met de onderstaande tips stel je zo een slanke barbecue samen.
1. Stil niet vooraf je trek
Het duurt wel even voordat een barbecue opgestookt en op de juiste temperatuur is. Ondertussen krijg je steeds meer trek en snaai je het ene na het andere broodje met kruidenboter. Klinkt dat bekend in de oren? Spreek duidelijk met jezelf af wat en hoeveel je gaat eten voor het eerste gerechtje van de BBQ op je bord ligt. Bijvoorbeeld:
- Ik neem alleen (mineraal)water.
- Ik eet alleen groene salade.
- Ik eet 3 stokbroodjes voor en 3 stokbroodjes tijdens het eten.
2. Neem iets mee
Ben je uitgenodigd voor een barbecue en bang dat er voor jou weinig lekkers te vinden zal zijn? Neem zelf fruit en salades mee. Zo ben je niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde optie.
3. Mager vlees
Op een barbecue wordt vlees net zo bereid als op een grill, dus daar is niets mis mee. Wat je op de barbecue legt is wel van belang. Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten of gevogelte, zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecôte, runderlapjes, kipfilet, kalkoenfilet. Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder vet sausje erbij. Snijd vetrandjes weg en verdeel grote stukken vlees in kleinere stukken, zodat je een bescheiden portie kunt nemen. Bewerkte vleeswaren zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten vaak veel zout en vet. Je kunt eventueel wel zelf hamburgers maken van mager rundergehakt.
4. Kies vis
Ook vis kan prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor tonijn, schol, tong, zalm, inktvis of garnalen.
5. Veel groente
Gegrilde groenten zijn lekker en bevatten weinig calorieën. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een takje rozemarijn te rijgen, maak je een kleurrijke groentespies. Je kunt ook denken aan fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer. Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Mais, courgette en aubergine kun je ook los op de barbecue leggen. Vet het rooster goed in, zodat ze niet blijven plakken.