Skip to main content

Tips voor een slanke(re) BBQ

Op een mooie zomeravond vinden veel mensen het leuk om te barbecueën. Wat is er gezelliger dan buiten allerlei hapjes eten? Gelukkig zijn gegrilde groenten en vlees ook heel geschikt als je op je lijn wil letten. Met de onderstaande tips stel je zo een slanke barbecue samen.

1. Stil niet vooraf je trek


Het duurt wel even voordat een barbecue opgestookt en op de juiste temperatuur is. Ondertussen krijg je steeds meer trek en snaai je het ene na het andere broodje met kruidenboter. Klinkt dat bekend in de oren? Spreek duidelijk met jezelf af wat en hoeveel je gaat eten voor het eerste gerechtje van de BBQ op je bord ligt. Bijvoorbeeld:

  • Ik neem alleen (mineraal)water.
  • Ik eet alleen groene salade.
  • Ik eet 3 stokbroodjes voor en 3 stokbroodjes tijdens het eten.

 

2. Neem iets mee


Ben je uitgenodigd voor een barbecue en bang dat er voor jou weinig lekkers te vinden zal zijn? Neem zelf fruit en salades mee. Zo ben je niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde optie.

 

3. Mager vlees


Op een barbecue wordt vlees net zo bereid als op een grill, dus daar is niets mis mee. Wat je op de barbecue legt is wel van belang. Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten of gevogelte, zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecôte, runderlapjes, kipfilet, kalkoenfilet. Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder vet sausje erbij. Snijd vetrandjes weg en verdeel grote stukken vlees in kleinere stukken, zodat je een bescheiden portie kunt nemen. Bewerkte vleeswaren zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten vaak veel zout en vet. Je kunt eventueel wel zelf hamburgers maken van mager rundergehakt.

 

4. Kies vis


Ook vis kan prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor tonijn, schol, tong, zalm, inktvis of garnalen.

 

5. Veel groente


Gegrilde groenten zijn lekker en bevatten weinig calorieën. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een takje rozemarijn te rijgen, maak je een kleurrijke groentespies. Je kunt ook denken aan fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer. Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Mais, courgette en aubergine kun je ook los op de barbecue leggen. Vet het rooster goed in, zodat ze niet blijven plakken.

6. Salades


Kant-en-klare huzaren- of aardappelsalade bevat meestal aardig wat mayonaise, maar salades die je zelf bereidt, kun je zo caloriearm maken als je wilt.

Ook worteltjes, stukken paprika, kerstomaatjes, bleekselderij en bloemkoolroosjes met een dipsaus op yoghurtbasis knabbelen lekker weg.

 

7. Eén bord


Als je aan het afvallen bent, schep je natuurlijk geen drie keer op tijdens de avondmaaltijd. Waarom zou je dat bij een barbecue ineens wel doen? Vul één keer je bord met verschillende groenten, een paar stukjes vlees of vis, wat aardappeltjes of brood en een salade en laat het daar dan bij. Neem geen ijs als toetje maar wat vers fruit en je hebt behoorlijk afval-proof gegeten.

 

8. Slanke sausjes


Kant-en-klare sauzen bevatten vaak veel zout en suiker. Probeer eens je eigen sausjes te maken op basis van (halfvolle of magere) yoghurt, groenten en kruiden. Onderaan deze 10 tips staan 4 recepten voor lekkere sausjes.

 

9. Drink water


Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je ook de hele avond en gaat er de nodige alcohol doorheen. Beperk je tot één glas alcoholische drank en stap daarna over op water, dan bespaar je jezelf die extra calorieën weer.

 

10. Overslaan


Veel extraatjes die bij een barbecue op tafel staan zijn dikmakers. Denk bijvoorbeeld aan sauzen en salades met mayonaise, kruidenboter, frietjes en gebakken aardappelen. Een wijntje erbij en een ijsje na. Houd je doel voor ogen en let er op dat je deze extraatjes beperkt gebruikt (1 x opscheppen).

Vier skinny dips voor bij de barbecue.

1. Knoflooksaus


Deze saus is het lekkerste als je hem vast de avond van tevoren maakt.

Wat heb je nodig:

  • 2 deciliter magere yoghurt
  • 1/4 dessertlepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 eetlepels verse peterselie (fijngehakt)
  • Zout (naar smaak)
  • Cayennepeper (naar smaak)

Hoe maak je het?

Roer alle ingrediënten door elkaar en voeg als laatste zout en cayennepeper naar smaak toe.
Garneer met een beetje overgebleven peterselie.

2. Tomatensalsa


Deze saus is zowel warm als koud lekker.

Wat heb je nodig?

  • 4 tomaten (in blokjes)
  • 1/2 rode ui (gehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 1/2 bosje koriander (fijngehakt)
  • Sap van 1 citroen
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je het?

Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en doe hierin de ui en tomaat. Voeg na 5 minuten de knoflook en het meeste van de koriander toe en roer goed door.
Voeg daarna het citroensap toe en de 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met de rest van de koriander.

3. Tzatzikisaus


Wat heb je nodig?

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • Sap van een halve limoen
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 1/2 komkommer
  • Handje verse dille (fijngehakt)
  • Handje verse munt (fijngehakt)
  • Peper
  • Zout


Hoe maak je het?

Rasp de komkommer en doe deze in een vergiet, strooi er wat zout over en laat ongeveer 20 minuten uitlekken.
Druk daarna het overgebleven vocht eruit.
Meng de Griekse yoghurt, geraspte komkommer, dille, munt en knoflook goed met elkaar.
Voeg het limoensap toe en breng op smaak met peper en zout. Garneer eventueel met wat overgebleven dille en munt.

4. Kerrie-ananassaus

Tip: rooster de overgebleven verse ananas op de barbecue.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram verse ananas (in blokjes)
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1/2 rode ui (gesnipperd)
  • Peper
  • Zout

Hoe maak je het?

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Garneer eventueel met wat ananas en kerriepoeder. 

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?