Komt het dan wel goed met mijn gebit nu ik een bariatrische ingreep heb gehad?
Hier heb je gelukkig zelf ook nog invloed op. Met deze tips is een gezonde mond zeker bereikbaar. In de praktijk zien we vaak voedingsgedrag wat het gebit niet ten goede komt zoals te weinig vezels en te veel suikers. We merken op dat er geen of weinig water wordt gedronken, maar wel gezoete drankjes. Je hebt zelf invloed op wat je eet en drinkt en we vertellen je graag waar je op kunt letten.
Een gezonde en gevarieerde voeding
Een gezond voedingspatroon bevat veel voedingsvezels en zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten. Vezels stimuleren de speekselproductie en dragen bij aan een goede darmwerking en een betere spijsvertering. Om voldoende vezels binnen te krijgen kun je producten zoals volkorenbrood, volkoren graanproducten, peulvruchten, vers fruit en groenten eten. Geraffineerde koolhydraten verlagen het immuunsysteem en zorgen ervoor dat de bacteriën in de tandplak veel zuren produceren. Ze verslechteren de mondgezondheid. Vermijd zoveel mogelijk producten met geraffineerde koolhydraten zoals frisdrank, vruchtensap, limonade, kant-en-klare repen en koeken, snoep, gebak, wit brood, witte pasta, snacks, enzovoorts.
Voldoende melk- en melkproducten
Streef naar dagelijks 500 – 600 ml melk(producten) en zo’n 30 gram kaas (1 voorgesneden plak). Zuivel is niet alleen belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen maar ook vanwege de aanwezigheid van calcium, fosfaat en vitamine D. Fosfaat vormt samen met calcium een beschermende neerslag op het gebit vormt waardoor het zuur niet bij het tandglazuur kan komen. Bovendien stimuleert zuivel de speekselproductie. Om die reden is het effectief om na zure voedingsmiddelen, supplementen, medicijnen en na braken de mond te spoelen met melk.
Zuivel bevat van nature lactose (melksuiker) en lactose is een fermenteerbare koolhydraat. De bacteriën zetten dit om in zuren. Toch wordt zuivel als gebitsvriendelijk beschouwd omdat de beschermende bestanddelen van zuivel de werking van de bacteriën voor een groot deel opheffen. Daardoor is de gebitschadelijk erg klein. Zuivel wordt wel meegeteld als een eet/drinkmoment omdat het niet neutraal is.
Indien je lactose intolerant bent (geworden) na een bariatrische ingreep, probeer dan lactosevrije melk(producten) of zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt. Die worden meestal wel goed verdragen. Je zou verwachten dat zure melkproducten het gebit ook kunnen aantasten, maar door het hoge calcium- en fosfaatgehalte is dit niet het geval. Mocht je ook klachten krijgen van lactosevrije zuivel en/of zure melkproducten, kies dan voor ongezoete soja zuivel. Maar let op: soms wordt suiker (vaak in de vorm van maltodextrine) toegevoegd aan het product. Check dus altijd even de ingrediëntenlijst op het etiket.
Voor alle zuivel geven wij het advies om voor de naturel, bij voorkeur magere variant te kiezen.
Tip: neem je calcium supplement in tijdens een zuivel moment.
Drinken
Regelmatig wordt gedacht dat een suikervrije siropen zoals Slimpie, Bolero en Teisseire geschikte keuzes zijn omdat ze geen suiker bevatten. Helaas bevatten ze wel een voedingszuur wat tanderosie kan veroorzaken. Wist je dat het verdunnen van een siroop maar heel weinig effect heeft op de zuurgraad (pH)? Daarom tellen ze mee als eet- en drinkmoment voor je gebit en zijn ze geen goede keuze. Wil je toch een zoet drankje gebruiken, bijvoorbeeld op een feestje, drink dan je drankje direct op en spoel er niet mee in de mond. Spoel eventueel je mond met water of met melk na de consumptie van deze drankjes.
Gebitsvriendelijke dranken:
- Lukt kraanwater niet? Probeer dan eens mineraalwater uit een fles of pak. Of soms lukt koud of juist op kamertemperatuur wel. Of probeer eens gekookt (afgekoeld) kraanwater.
- Koffie zonder suiker, zoetjes en zonder creamer (vloeibare koffiemelk en gewone melk kan wel)
- Thee met kunstmatige aroma’s (let op: oplosthee bevat suiker)
- Ongezoete zuivel zoals (lactosevrije) melk en karnemelk
- Water met een smaakje zonder suiker en zonder voedingszuur* bijvoorbeeld mineraalwater met een smaakaroma in pak en Lipton/Pickwick cold infuse (theezakje voor in koud water)
- Water met een zelf toegevoegd smaakje, bijvoorbeeld met munt, gember, komkommer, fruit (maar geen citrusfruit), etc. Citrusfruit heeft een lage pH waarde en bij het snijden komt het fruitsuiker goed vrij waardoor citrusfruit geen geschikte keuze is.
* Voedingszuur (E260-E300 en E322-E392): Voedingszuren maken een product zuurder. Ze gaan verkleuring tegen en versterken de werking van antioxidanten en conserveermiddelen. Veel gebruikte voedingszuren zijn melkzuur en citroenzuur. Op het etiket vind je het woord ‘voedingszuur’ terug met daarbij het door de fabrikant gebruikte voedingszuur. Bijvoorbeeld: voedingszuur (citroenzuur).
Wat te doen bij een droge mond?
Kauw goed en eet rustig tijdens maaltijden om de speekselproductie goed op gang te brengen. Zorg daarnaast voor een voeding met voldoende vezels, ook deze stimuleren de speekselproductie. Eet niet te zout en niet te pittig want dat veroorzaakt dorst. Probeer niet te drinken tijdens het eten. Heb je last van een droge mond tussen maaltijden door, drink dan een gebitsvriendelijk drankje. Kauwgom is geen goed idee omdat kauwgom ten eerste suiker kan bevatten en ten tweede lucht veroorzaakt in de dikke darm en dat heeft een negatieve invloed op de darmbacteriën en daarmee uiteindelijk op je algehele gezondheid. Kies dan liever voor een verfrissend snoepje dat geen voedingszuur en geen suiker bevat. Smint sugarfree is hiervoor geschikt. Tic Tac bevat suiker en Läkerol is licht zuur en daarom zijn die geen geschikte keuzes.
Voorkom braken
Let op je productkeuzes om braken te voorkomen. Bij welke producten iemand last krijgt, is van persoon tot persoon verschillend. Echter zijn er wel producten die bij veel mensen voor klachten zorgen zoals (draderig) vlees en brood. Verder is je eetgedrag belangrijk: eet rustig en kauw goed. Een goed eettempo is 2 happen per minuut (30x kauwen per hap). Stop met eten wanneer je lichaam aangeeft dat je genoeg hebt gegeten. Indien je toch moet braken, poets daarna dan niet direct je tanden (wacht daar 1 uur mee) maar spoel je mond met water of melk.
Verzorg je gebit goed
Denk hierbij aan de standaard adviezen van de tandarts, ze zijn belangrijk om je gebit voldoende te kunnen beschermen.
- Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag (en daar bedoelen we 7 eet- en drinkmomenten mee die tellen als een aanval voor je gebit, verderop lees je hoe je dat doet)
- Poets niet direct je tanden na het eten, drinken of na oprispingen en braken, maar wacht daar minimaal een uur mee. Het lijkt misschien een goed idee om je gebit gelijk te reinigen, maar de zuren maken het tandoppervlak zachter waardoor je met tanden poetsen het tandglazuur kunt beschadigen. Daarnaast wordt met tandenpoetsen het beschermende laagje van speekseleiwitten weggehaald en zo kunnen de zuren juist heel goed inwerken op het gebit.
- Spoel je mond met water of met melk na de consumptie van voedingssupplementen en medicijnen en na oprispingen en braken.
- Eet en drink niets meer na de laatste keer tandenpoetsen en als je ‘s nachts wilt drinken, neem dan alleen water.
- Zorg dagelijks voor een goede mondhygiëne (2x per dag tanden poetsen met een fluoride bevattende tandpasta en verwijder het tandplak op moeilijke plaatsen door te flossen, stoken en/of te spoelen met mondwater).
- Ga minimaal 2x per jaar naar de tandarts en/of mondhygiënist.
Voorbeeld dagmenu met 7 eet- en drinkmomenten
Met dit voorbeeld hopen we je een idee te geven van hoe een gezond dagmenu eruit kan zien en waarbij je je mondgezondheid zo optimaal mogelijk houdt. Het is slechts een voorbeeld en het kan zijn dat het niet aansluit bij jouw situatie. Heb je vragen? Dan adviseren we om