In het NHD: Geen honger met Project Gezond
Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) maakt voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij zullen komen. Vandaag deel 3:
Geen honger met Project Gezond
Bij veel diëten en afslankprogramma’s is het vaak behoorlijk afzien. Wanneer mag ik weer wat eten? Ik verlang zo naar iets zoets. U kent het wel. Een voordeel van het afslankprogramma Project Gezond is dat dit bekende hongergevoel niet optreedt. Met zes eetmomenten per dag (ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner en avondsnack) kom je niets tekort voor je gevoel. Ikzelf volg Project Gezond al een tijdje en zolang je niet smokkelt, val je er daadwerkelijk gemiddeld zo’n halve kilo per week mee af. Je krijgt in de app een weekmenu, waarvan de caloriebehoefte is afgestemd op jouw levenswijze, lengte, bewegingspatroon etc. Als je iets niet lust, zijn er alternatieven, maar het is dan wel de bedoeling dat je iets uit dezelfde productgroep eet.
Fijn is dat je veel gerechten zelf kunt maken. Een sesamkoekje bijvoorbeeld kun je kopen, maar je krijgt ook een recept als je het liever zelf wilt bereiden. En dan weet je precies wat er allemaal in zit en is niets bewerkt. Een klein nadeel vind ik dat er vrij weinig wordt gewerkt met ongebrande noten, vette vis en peulvruchten, terwijl die toch in de Schijf van Vijf zitten.
Wat vinden de experts ervan?
Positief
Martine Dogger van Dieet&Co: „Project Gezond biedt veel leuke recepten. Het weekmenu is qua calorieën aan te passen aan iedere persoon, dus er is geen standaardadvies voor de hele groep. Verder is het goed dat er veel met groente wordt gewerkt, al zouden de hoeveelheden nog wel wat groter mogen zijn. Omdat er veel gewone, herkenbare recepten bij zitten, zal dit project voor veel mensen lang vol te houden zijn.”
Negatief
„Ook hier wordt weer met lijstjes gewerkt, wat best een gedoe is. Daarnaast zeggen ze dat ze voor zes eetmomenten per dag kiezen omdat dan de bloedsuikerspiegel niet teveel daalt, maar als je drie goede, voedzame maaltijden per dag eet, zouden tussendoortjes niet echt nodig moeten zijn.”
Ook voedingsdeskundige Jet Timmer van The Feelgood Company verdiepte zich in Project Gezond.
Positief
„Wat ik goed vind is dat het duidelijkheid en structuur biedt. Daardoor is het makkelijk te volgen. De recepten staan er ook bij, waardoor je steeds een houvast hebt. Ook kun je in een grafiek zien hoeveel je al bent afgevallen en dat kan motiverend werken, net als de deelname aan de Facebookgroep.”
Negatief
„Afhankelijk van je situatie kun je een programma met 1250, 1500, 1800 en 2100 calorieën volgen. Maar 1250 is voor iedereen echt te weinig. Zelfs als je op gewicht wilt blijven en niet wilt afvallen. Je mist dan op den duur voldoende voedingsstoffen. Ook vind ik dat het programma teveel is afgestemd op mensen die alles eten. Voor vegetariërs en veganisten is het niet echt geschikt.’’
door: Hanneke van den Berg