Skip to main content

Emotie-eten

Wat is emotie-eten?

Emotie-eten houdt in dat je eet als reactie op emoties. Dit kunnen negatieve emoties zijn, zoals stress, boosheid, verdriet of verveling, maar ook positieve emoties, zoals blijdschap of opluchting. Eten wordt dan een manier om met deze gevoelens om te gaan. Vaak heb je trek in iets specifieks, zoals chocolade of ijs, en eet je op momenten dat je eigenlijk geen fysieke honger hebt.

Iedereen eet weleens vanuit emotie. Denk aan taart bij een feestelijke gelegenheid of een uitgebreid diner tijdens de feestdagen. Hier is niets mis mee, zolang je er bewust voor kiest en ervan kunt genieten. Emotie-eten kan zelfs een vorm van zelfzorg zijn, bijvoorbeeld als je na een lange dag even tot rust komt met een kop thee en een stukje chocolade.

Maar emotie-eten kan ook een manier worden om de lastige emoties te onderdrukken of te vermijden. Wanneer je iets lekkers eet, maakt je lichaam dopamine aan, een stofje dat je kort een prettig gevoel geeft. Dit zorgt ervoor dat emotie-eten op de korte termijn effectief lijkt. Omdat het meteen een fijn gevoel geeft, kan het een gewoonte worden om steeds weer naar eten te grijpen bij moeilijke emoties, zonder dat je de echte oorzaak aanpakt.

Hoe ontstaat emotie-eten?

Emotie-eten ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren. Als je als kind getroost werd met iets lekkers, kan dit ertoe leiden dat je automatisch naar eten grijpt als je een lastige emotie ervaart. Het wordt een ingesleten gewoonte.

Stress speelt ook een rol. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Dit kan ervoor zorgen dat je meer trek krijgt in calorierijk voedsel, zoals suikers en vetten. Daarnaast kan eten een manier zijn om even te ontspannen en tot rust te komen.

Ook een lijnverleden en strenge eetregels kunnen bijdragen aan emotie-eten. Als je bepaalde producten niet mag eten van jezelf, kan dit ervoor zorgen dat je er juist extra naar verlangt. Als er lastige emoties zijn en je wilt wat lekkers eten, is de kans op overeten heel groot omdat je het eigenlijk niet mag eten van jezelf. Als je toegeeft aan iets lekkers, terwijl dat niet mag van jezelf, verlies je doorgaans juist de controle. 

In de kern ontstaat emotie-eten als je niet geleerd hebt hoe je met lastige gevoelens omgaat, en eten gebruikt om ermee om te gaan. Eten is altijd beschikbaar en daardoor een makkelijke keuze. Emotie-eten wordt dan een patroon en uiteindelijk een automatische reactie op lastige emoties.

Waarom hebben mensen er last van?

Wanneer je al lange tijd last hebt van emotie eten, kan het zijn dat je het moeilijk vindt om fysieke honger van emotionele honger te onderscheiden. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin eten steeds vaker als coping wordt ingezet. Uiteindelijk lost emotie-eten de onderliggende emoties niet op, waardoor ze steeds terug blijven komen. En als je te vaak vanuit emoties eet, kan het invloed hebben op je gewicht en gezondheid.

Hoe kun je het patroon van emotie-eten doorbreken?

Emotie-eten doorbreken begint bij het ontwikkelen van effectieve manieren om met emoties om te gaan. Emoties zijn er niet voor niets; ze hebben een boodschap en het is belangrijk om die te erkennen. Door emoties toe te laten en te doorvoelen, zullen ze uiteindelijk sneller weer afnemen. Wanneer je emoties probeert te onderdrukken, blijven ze terugkomen en kun je er uiteindelijk juist langer last van hebben.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan helpen bij het werken aan verminderen van  emotie-eten. ACT leert je om psychologisch flexibeler te zijn, dus om anders om te gaan met je gedachten en emoties zodat je je kunt richten op de dingen in het leven die echt belangrijk zijn. In plaats van weg te lopen van je emoties, moedigt ACT je aan om ze te accepteren en er te laten zijn zonder dat je erdoor overspoeld hoeft te raken. Als je hier stappen in zet, hoef je je emoties niet langer te verdoven met eten.

Een kleine tip: 

Voel je een sterke drang om te eten terwijl je geen fysieke honger hebt? Stel jezelf dan de vraag: "Waarom wil ik dit nu eten?" Door deze vraag te stellen, kun je beter achterhalen wat je écht nodig hebt en een andere manier zoeken om daaraan tegemoet te komen. Daarnaast laat je de emotie al iets langer toe en dat is een kleine stap richting effectieve emotie regulatie. 

Emotie-eten doen we allemaal en het hoeft geen probleem te zijn, zolang het niet de enige manier is waarop je met emoties omgaat. Door meer aandacht te geven aan je gevoelens en behoeften, kun je een gezondere relatie met eten ontwikkelen.

Heb je last van emotie-eten en wil je daar aan werken? Laat ons je dan helpen! Binnen ons team kun je hiervoor terecht bij Mariska Rinkel en Anna van den Berg. Zij hebben aanvullende scholingen gevolgd, waaronder ACT, om je hierbij te kunnen begeleiden. 

1. Zorg voor veel daglicht en beweging overdag: Ga naar buiten


Daglicht zorgt ervoor dat onze biologische klok goed werkt. Die biologische klok is een groepje cellen in ons brein dat ons lichaam vertelt wanneer het dag en nacht is. Bovendien bevordert daglicht de aanmaak van het hormoon melatonine. Hoe meer daglicht je overdag ziet, hoe meer melatonine het lichaam 's nachts aanmaakt. En melatonine is een stofje dat ons helpt bij de controle van de waak- slaapcyclus. Het vertelt ons dat het tijd is om te gaan slapen en dat is voor iedereen op een ander tijdstip. Melatonine wordt aangemaakt wanneer er geen licht in je ogen schijnt.

Bewegen heeft verschillende effecten die onze slaap gunstig kunnen beïnvloeden: Het niet in slaap kunnen komen heeft vaak te maken dat ons lichaam lastig in de slaapmodus komt en dit komt weer doordat hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur soms te hoog zijn. Door te bewegen zullen in eerste instantie deze 3 factoren stijgen maar wanneer ons lichaam vervolgens tot rust komt zullen ze dalen tot een niveau dat lager is dan bij mensen die niet regelmatig sporten of bewegen. Hierdoor val je makkelijker in slaap. Door overdag actief te zijn bouw je ook meer slaapdruk op (het fenomeen dat hoe langer we wakker zijn, hoe slaperiger we worden)

Daarnaast zorgt de inspanning overdag er ook voor dat ons lichaam 's nachts beter tot rust komt omdat sport en bewegen voor een diepere slaap zorgen.

 

2. Zorg voor een fijne slaapkamer (donker, stil, koel en opgeruimd)

In Nederland is het door alle lichtvervuiling 's nachts nauwelijks meer donker en uit onderzoek is gebleken dat ieder licht dat binnenvalt in de slaapkamer ervoor kan zorgen dat we moeilijker in een diepere slaapfase komen. 

Tijdens je slaap daalt je lichaamstemperatuur en aan het einde van de nacht neemt deze weer geleidelijk toe om duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden. Wanneer de kamer te warm is wordt dit effect verstoord waardoor de nachtrust verslechtert. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen 15 en 18 graden.

Een opgeruimde slaapkamer zorgt voor rust in je hoofd en daarmee voor snellere ontspanning.

3. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op

Wanneer je op vaste tijden gaat slapen en opstaat komt er een slaapritme op gang. Je lichaam gaat hieraan wennen en gaat op den duur signalen afgeven dat het tijd is om naar bed te gaan en je wordt ook makkelijker wakker op het vaste tijdstip.

4. Slaap niet overdag

Een middagdutje zal ervoor zorgen dat de eerder genoemde slaapdruk overdag daalt en daardoor in de avond minder hoog is, dit kan ervoor zorgen dat je minder goed inslaapt. Kun je echt niet zonder, beperk het dan tot een dutje van 15-20 minuten, dat voorkomt dat je in de middag al in een diepe slaap terecht komt.

5. Gebruik geen alcohol, cafeïne en zware maaltijden in de avond

Alcohol behoort tot de groep verdovende middelen. Maar verdoving is geen slaap, we schakelen alleen een aantal van de signalen vanuit onze hersencellen uit. Dit heeft een heel ander effect dan slaap. Door deze verdoving worden namelijk de signalen vanuit onze hersencellen die zorgen voor het inschakelen van de ruststand niet verzonden bereiken we niet die diepe slaap.  

Cafeïne is een stof die ons alerter kan maken, het geeft je een wakker gevoel. Cafeïne werkt lang door in je lichaam. Na ongeveer 5-6 uur is de hoeveelheid cafeïne die je hebt binnengekregen in je lichaam pas voor de helft afgebroken en na 10-12 is nog steeds een kwart aanwezig. Een kopje koffie in de middag kan er dus al voor zorgen dat je 's avonds minder goed in slaap valt. Daarnaast zorgt cafeïne er ook voor dat de hoeveelheid diepe herstellende slaap afneemt.

Een zware maaltijd ‘s avonds, of een maaltijd met veel vetten, zorgt voor een snellere stofwisseling. Daardoor gaat je lichaamstemperatuur omhoog, waardoor je je minder slaperig voelt en minder goed kunt slapen.

6. Dim je verlichting en vermijd blauwe schermen in de avond

Fel licht en blauw licht kan de biologische klok en daarmee de slaap verstoren. Door het licht in de avond (2 uur voor je geplande bedtijd) te dimmen stimuleer je wat makkelijker de aanmaak van melatonine dat je het seintje kan geven dat het tijd is om te gaan slapen. 

Overigens is het verhaal van het blauwe licht niet zo extreem als altijd werd gedacht. Het heeft waarschijnlijk meer te maken met de hoeveelheid prikkels die op je afkomen wanneer je nog een spannende film kijkt op je tablet of tv of je socials checkt op je telefoon. Prikkels vlak voor het slapen gaan zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust.

7. Ontspan in de avond en maak je hoofd leeg

Wel bevorderlijk voor je nachtrust is voor jezelf een slaapritueel te ontwikkelen wat je kan helpen om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Klap je laptop op tijd dicht, zorg dat alles wat je nog in je hoofd had wat moest gebeuren ergens genoteerd staat (dan is het uit je hoofd), dim het eerder genoemde licht, pak een lekkere kop kruidenthee, zet een zacht muziekje op, lees een paar bladzijden in een boek, neem een lekkere warme douche., doe een slaapmeditatieoefening... Wanneer de prikkels weg zijn kun je makkelijker ontspannen en zul je makkelijker inslapen. 
 
Slaap lekker!
 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken met een van onze diëtisten? Neem dan contact met ons op. Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer 085-4884700, via email of via ons contactformulier. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. 

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?