In het NHD: De lange weg naar een slanker lijf
Hanneke van den Berg, journalist bij het Mediahuis (uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) maakt voor de gezondheidsbijlage Fit een serie over diëten. Ze heeft ons gevraagd onze mening te geven over de verschillende diëten die in de serie voorbij zullen komen. Vandaag de aftrap: Deel 1 De lange weg naar een slanker lijf (verschenen in de krant van 4 mei 2022). Vanaf morgen, iedere donderdag een nieuwe aflevering.
De lange weg naar een slanker lijf, welk dieet werkt nou echt?
Of het nu komt door de coronaperiode, waarin mensen vaak meer aten dan nodig was of gewoon, omdat de zomer er weer aankomt en de zwemkleding aan moet, er wordt weer volop naar een dieet gegrepen om het lijf ’in shape’ te krijgen. Heel veel diëten of gezondheidsprogramma’s beloven van alles, maar bereiken lang niet altijd echt iets.
Wat zijn de voors en tegens van al die bekende diëten? Welke programma’s hebben echt zin en zullen langdurig werken? Dat ga ik de komende periode onderzoeken op deze plek.
Perfect lijf
We willen allemaal zo graag dat perfecte lijf, maar merken ook dat ’gewoon maar even zo min mogelijk eten’ slechts kortdurend werkt, omdat je lichaam op een gegeven moment in ’de spaarstand’ gaat en je metabolisme verandert. Je bent dan even de nodige kilo’s kwijt, maar voordat je het weet zit het er allemaal weer aan. En als je pech hebt zelfs nog met een paar kilo’s extra erbij. Hoe komt dat toch en welk dieetprogramma werkt dan wel?
Een aantal van de diëten die voorbijkomen, heb ik in het verleden ook zelf uitgeprobeerd en daarover kan ik de ervaringen uiteraard delen. Maar we laten ook enkele deskundigen aan het woord die wekelijks hun mening geven over alles wat hier besproken wordt.
Met diverse deskundigen, onder wie Jet Timmer, voedingsdeskundige bij The Feelgood Company en Mariska Rinkel en Martine Dogger van Dieet&Co zal ik de voors en tegens van elk programma in deze rubriek bespreken.
Er zijn talloze diëten, maar we bespreken ze uiteraard niet allemaal.
Aan bod komen onder meer: Weight Watchers, Project Gezond, intermittent fasting, sapjeskuren, het keto-dieet, afslankpillen, het paleo-dieet, het koolhydraatarm dieet en uiteraard het crash-dieet in al zijn vormen.
Dat laatste is heel populair bij vrouwen die er voor het strandseizoen graag weer strak uit willen zien in bikini. Bekend is dat je er heel snel mee afvalt, maar dat je al die verloren kilo’s er snel weer aan eet. Dus dat moet beter kunnen.
En dat paleo-dieet, waarbij we weer moeten eten zoals onze hele vroege voorouders dat deden in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Er zijn mensen die erbij zweren en ook de kookboekenmarkt heeft zich er al op gestort, maar is het ook gezond?
Afslankpillen, ook zoiets. Er zijn bedrijven steenrijk mee geworden, want we geloven allemaal zo graag dat alles met een pil op te lossen is. Gemak dient de mens, niet waar? Als we er weinig moeite voor hoeven doen, vinden we dat vaak heel fijn. Maar wat doet het met je lichaam?
Het koolhydraatarm dieet, eveneens heel populair. Een bekende kookboekenschrijfster uit Vlaanderen, Pascale Naessens, heeft er al een boekenplank over volgeschreven. Hoe werkt het precies en is het goed vol te houden?
Op deze vragen en vele andere probeer ik de komende periode antwoord te geven.
door: Hanneke van den Berg