Gevulde groenten zijn een leuke manier om groenten binnen te krijgen! In dit gerecht wordt het vruchtvlees van de aubergine gebruikt zodat de aubergine optimaal benut wordt. Door de verrassende kruiden en ingrediënten is dit gerecht lekker fris en smaakvol.

 

 

 

 

1 juli is door het Groente en Fruitbureau uitgeroepen tot Dag van de komkommer. Niet toevallig valt dit samen met het begin van het zomerreces van de Tweede kamer, waardoor voor de kranten de komkommertijd aanbreekt. Maar komkommer is natuurlijk ook gewoon een heerlijk product om te snacken of zoals door het Groentenfruitbureau wordt gezegd: "komkommer is de lekkerste frisdrank die je kunt eten" en daarmee een heerlijk product voor de warme zomermaanden!

Maar heb je wel eens komkommersoep gegeten? Ik maakte een warme en een koude variant. 

 

 

Ook deze soep maakte ik in het kader van de Dag van de Komkommer. Een koude soep is heerlijk op een warme dag en hopelijk komen er daar nog een heleboel van deze zomer!

 

 

 

 

Kon je dit maar ruiken... Voor de havermout liefhebbers is dit een echte aanrader. Dit recept is een mooie variatie op de bekende havermout pap. Je moet er wel even geduld voor hebben want het taartje moet een klein half uurtje de oven in. Ideaal voor op de vrije dag dus! Het recept komt uit het kookboek “Havermoutje” van Pascalle Bonnier & Mathijs Kok. Wist je dat regelmatig havermout eten een positief effect kan hebben op je cholesterol en dat het zorgt voor een langzame afgifte van energie waardoor je heel lang op dit ontbijtje vooruit kunt.

 

 

 

Een heerlijk, snel en makkelijk pastagerecht is deze pasta met linzen en tomatensaus! Door gebruik van linzen in plaats van gehakt een lekker vegetarisch recept. José maakte dit gerecht uit het boek "Eet als een expert" van I am a Foodie (toch stiekem bij ons allemaal wel een favoriet kookboek, ik kan daarom ook niet niet wachten tot het nieuwe boek "Eet als een atleet" binnenkort verschijnt!)

 

 

 

 

Tijdens de 2e lesdag van de oncologiebijscholing hoorden José & Martine ook een presentatie over smaaksturing, een project van het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam, met als doel mensen met smaakverlies, ten gevolge van ziekte en behandeling, weer te laten genieten van hun maaltijden. Door toevoeging van verschillende uitgesproken smaken wordt ingespeeld op de specifieke smaakbeleving van de cliënt. We mochten diverse gerechten proeven waaronder dit smaakwater, dat juist door die bijzondere toevoegingen voor iedereen een heerlijke dorstlesser is!

  

 

Het is weer aardbeientijd! Heerlijk zoet en echt geen suiker nodig! José maakte de mug-cake uit het boek "Eet als een expert" (www.iamafoodie.nl) en maakte daar met aardbeien en ander vers fruit zelf een heerlijk zomerse ontbijtgerecht van. 

En het is nog eens snel klaar ook!  

 

 

 

Nasi zonder pakjes en zakjes moeilijk? Nee hoor! José maakte deze nasi, waarvan het recept afkomstig is van iamafoodie.nl. Geen kant-en-klare kruidenmixen maar alleen maar verse producten en kruiden zonder "gekke toevoegingen". En door de grote hoeveelheid groente heb je veel minder rijst nodig om toch een lekker bordje te vullen!

 

 

 

 

Afgelopen weekend maakte ik een heerlijke pastasaus. We hadden nog een potje verse basilicum in de vensterbank staan, die rook zo heerlijk, die riep er gewoon om gebruikt te worden voor een lekkere maaltijd. Simpel met gehakt, ui, knoflook, tomaat, verse pasta en heel veel basilicum. Binnen 20 minuten op tafel en helemaal met verse producten bereid.

 

 

 

 

De Gezondheidsraad heeft in de Richtlijnen goede voeding 2015 geadviseerd om te streven naar een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon en vooral bewerkt (vleeswaar) en rood vlees te beperken. Maar wat kun je dan op je brood doen? Anna heeft deze groentespread gemaakt, 2 vliegen in 1 klap: minder bewerkt vlees en gelijk ook wat meer groente!

  

 

 

Rode linzen worden meestal gebruikt voor het maken van curry's of soepen en groene linzen voor salades. Ik heb hier heel eigenwijs een salade van rode linzen gemaakt. Let er op dat je de linzen niet te lang kookt, want dan worden ze papperig. In de salade ook gegrillde paprika's en niet uit een potje maar ik heb ze voor het eerst zelf gegrilld. Had ik maar geweten hoe makkelijk en lekker, dan had ik dat al veel eerder gedaan!

 

 

 

Rode linzen zijn kleine, ontvelde, gespleten linzen waardoor ze sneller gaar en makkelijker te verteren zijn dan hele linzen. Rode linzen worden een dikke puree als je ze kookt waardoor je er een heerlijke soep of dahl (Indiase linzenschotel) van kunt maken. Ik maakte er deze eenvoudige linzen-wortelsoep van voor 2 personen. Een heel voordelige en makkelijke vegetarische maaltijd.

 

 

 

 

Collega Anna maakte deze fruittoetjes, met een kleine aanpassing, naar een recept van Jamie Oliver (Uit: Jamie's superfood voor elke dag ISBN 9789021560649), geschikt als ontbijt of tussendoortje. Je kunt er meer tegelijk maken want ze zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast. 

En wil je ze nog een beetje voedzamer maken? Doe er dan een laagje yoghurt of kwark bovenop en garneer met wat vers fruit, granola of geroosterde noten.

 

 

 

In het voorjaar vind ik het echt weer tijd om lamsvlees te eten. Deze keer maakte ik een wat minder traditioneel recept met lamshaasjes.

Het idee voor het recept komt uit het "Gezond idee kookboek" van de Universiteit van Maastricht (ISBN/EAN: 978-90-9029610-4), dat ik afgelopen december meenam vanaf een bijscholing. Helemaal vol met leuke en gezonde recepten. Ze hebben ook een leuke site met artikelen over gezond leven, eten en bewegen: https://gezondidee.mumc.nl/

Ik heb overigens het recept wel weer een klein beetje aangepast....... 

 

 

Tweede Paasdag is traditioneel een dag om er lekker op uit te gaan. Dan wil ik daarna niet nog een tijd in de keuken moeten staan om uitgebreid te koken. Mij doe je dan een groot plezier met een lekkere kom soep en een broodje. En dit kleurige geheel is toch helemaal geschikt voor Pasen?

Het idee voor het recept is afkomstig van de site van Iamafoodie.nl maar om er wat meer een maaltijdsoep van te maken heb ik het recept een beetje aangepast en gerookte zalm toegevoegd.  

 

 

Afgelopen weekend hebben we een flinke ronde op de racefiets gemaakt. En voor een goed herstel van je spieren na de inspanning zijn vooral eiwitten nodig. Een lekkere manier om aan die eiwitten te komen is met dit kwark-appel-noten-toetje. Ik vind het in ieder geval veel lekkerder dan een kant-en-klaar toetje uit de winkel of een herstel-sportdrank. Dit toetje bevat 21 gram eiwit en dat is precies genoeg voor een herstelsnack en je hebt met een je aanbevolen hoeveelheid noten binnen en een portie fruit. 

 

 

 

Een stamppot wordt gezien als echte winterkost, maar stamppotjes kunnen toch gewoon het hele jaar door? Deze stamppot kan gemaakt worden met gewone aardappel maar is ook heel lekker met zoete aardappel! De zoete aardappel is niet gezonder dan de gewone aardappel, het enige verschil is dat de zoete aardappel meer bèta-caroteen bevat (dat wordt omgezet in vitamine A).

De kruiden in dit recept zorgen voor een heerlijke smaak: Vooral de gehaktballetjes waren door het gebruik van peterselie, koriander en kaneel verrassend lekker! Dit is een blijvertje!

 

 

Sinds een aantal weken is onze nieuwe collega José verslaafd aan de Kitchen assistent van het Voedingscentrum, deze geeft wekelijks via Whats App een een weekmenu met warme maaltijden volgens de Richtlijnen Goede Voeding. En omdat zij veel zilvervliesrijst, volkoren pasta, couscous e.d. eet was dit recept met aardappelen een fijne afwisseling! Erg makkelijk te maken en ook nog eens erg lekker. We hebben wel de hoeveelheid aardappelen iets aangepast: de hoeveelheid van het voedingscentrum is best veel....

 

 

 

Op zoek naar een gezond tussendoortje wat verzadigt en ook nog eens heel erg lekker is? Onze collega Anna maakte deze zoete geroosterde kikkererwten uit het boek “Eet als een expert” van Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit. Ze vielen zelfs in de smaak bij haar zoontje van vier!

 

 

 

 

Steeds meer mensen starten de dag met een smoothie, een leuke variant tussen alle andere ontbijtjes. Maar hoe stel je nou een gezonde smoothie samen? Een gezonde smoothie bevat, naast een portie fruit, ook eiwitten (zuivel), vetten (avocado, noten), granen en groente. En wanneer je vervolgens die smoothie ook nog met een lepel eet, zorg je ervoor dat je nog lang een verzadigd gevoel hebt! Tijdens de smoothie-workshop, die wij op de Karel Doorman mochten geven, maakten we deze gezonde smoothie:

 

 

 

Het kan nog net, op de valreep van 2016, het internationale jaar van de boon, dit recept met reuzenbonen.
Ik maakte het gerecht met restjes uit de koelkast, snel klaar, voordelig en lekker!
In dit recept heb ik wel een klein beetje vlees verwerkt, maar de peulvrucht is een prima vleesvervanger, ideaal voor een vegetarische dag!
 
 
 
 
 
 
Wintertijd is stamppottentijd.
Dat kan lastig lijken wanneer je probeert wat minder koolhydraten te gebruiken. Door een deel van de aardappelen te vervangen door groente, zoals bijvoorbeeld knolselderij, kun je toch een lekker stamppotje eten. 
 
 
 

 

 

Van een ander recept had ik nog wat chorizo over, dus toen ik, in Allerhande nummer 10 van dit jaar, dit recept tegenkwam was dat een mooie manier om wat restjes uit de koelkast op te maken. Omdat ik ook nog een gele paprika had (en ik eigenlijk vond dat er nog net wat te weinig groente in het recept zat) heb ik die ook nog toegevoegd aan het recept. En ik heb een beetje meer rucola gebruikt.

 

 

 

 

Een salade maken voor de lunch, dat kost vast veel tijd? Nee hoor, deze salade staat binnen 10 minuten op tafel (als je gebruik maakt van voorgesneden bietjes)

Ook heel geschikt om mee te nemen naar je werk. Meng 's avonds alle ingedriënten alvast door elkaar in een meeneembakje. De volgende dag alleen nog rucola en geitenkaas toevoegen. Hoe snel is dat? Binnen 5 minuten klaar, niet langer tijd dan het smeren van een paar boterhammen.