In het kader van Wereld Voedsel Dag, een vegetarisch recept. José maakte deze preicurry, het recept is afkomstig van het voedingscentrum. De kikkererwten zorgen voor een prima vleesvervanging. En dit recept past dan ook prima binnen de 10 basisprincipes van PuurGezond

Door minder vlees te eten kun je je voedselafdruk flink verlagen. En vegetarisch eten is ook nog eens heel lekker!

 

 

 

IJs kan wat ons betreft het hele jaar door! Zeker wanneer je deze verantwoorde ijsjes van Anna maakt! Anna vond ze in het boek van Rens Kroes (The Party Edition (ISBN 9789000355747)) en doordat ze niet veel meer bevatten dan blauwe bessen, banaan en 1 dadel is het gewoon een hele makkelijke en lekkere manier om voldoende fruit te eten. 

  

 

 

 

Dat we bij Dieet & Co gek zijn op havermout mag inmiddels wel duidelijk zijn. Anna maakte weer een heerlijk havermoutgerechtje, lekker als toetje, zoet tussendoortje of, volgens Anna, als ontbijt. Het recept komt uit het boek "Havermoutje" (ISBN 9789048825844) wat natuurlijk een echte aanrader is voor havermoutliefhebbers!

 

  

 

 

Ook dit najaar bieden we weer het Smartsize-programma aan. Onderdeel van dit programma zijn 2 kookworkshops. Tijdens deze kookworkshops gaan we aan de slag met het zelf klaarmaken van gezonde en vooral ook lekkere maaltijden. Een van de recepten die we bij de vorige Smartsize-serie hebben klaargemaakt, is dit vispakketje. Wij maakten het met kabeljauwfilet maar iedere andere visfilet is hiervoor geschikt.

Wil je meedoen aan het Smartsize-programma, meld je dan nu aan! De kookworkshops staan gepland voor 26 oktober en 16 november.

  

 

We zijn nu wel heel abrupt in de herfst terecht gekomen! Hopelijk klaart het weer wat op en kunnen we toch nog van een soort nazomer genieten... Maar op dit moment is het echt weer om lekker de keuken in te gaan om te bakken. Anna deed dat al en maakte deze gevulde koeken, waarin geen kristalsuiker is verwerkt. Het recept is afkomstig uit het boek "Oh my pie", van Marieke Bol. (ISBN 9789082064711).

De gevulde koeken zijn niet te vergelijken met de bekende gevulde koeken die in de winkel liggen, maar als je gewend bent wat minder suiker te eten is dit wel een recept om uit te proberen. Het blijft wel een gevulde koek, eet ze daarom met mate!  

 

 

Onlangs maakte ik een salade van couscous, maar couscous is natuurlijk ook heel geschikt om warm te eten. José maakte deze vegetarische couscous. Het recept is afkomstig van het voedingscentrum. Lekker voor een dagje zonder vlees!

 

 

 

  

In het kader van minder koolhydraten, kies ik ook af en toe eens voor een salade als lunch. Maar om ook daarin eens wat te variëren heb ik onlangs deze groentemuffins geprobeerd. Ik maakte er gelijk een aantal, want ze zijn zowel warm als koud heerlijk!  

Dus ook prima om de volgende dag mee te nemen als lunch naar werk of school!

 

 

  

Tijdens de vakantie heb ik net even wat meer tijd om uitgebreid te ontbijten en dan vind ik het leuk om wat recepten uit te testen. En zo kwam ik eindelijk toe aan het uitproberen van deze havermoutpannenkoekjes. Zonder toegevoegde suikers, ook niet nodig want de zoete smaak komt van de appel en de blauwe bessen.

Wat mij betreft een blijvertje voor het weekend!

 

 

 

Een echt Amerikaans gerecht is Mac n cheese. Nou denk ik bij dit gerecht niet direct aan een gezonde maaltijd maar toen ik pas geleden alleen thuis was (en ja, dan hebben ook diëtisten niet altijd zin om uitgebreid te koken) en iets makkelijks en lekkers wilde klaarmaken, kwam ik op dit recept uit. Afkomstig uit het boek "Lekker & Simpel" (ISBN 9789461562135). En inderdaad heerlijk simpel, snel klaar (binnen 15 minuten), geen gekke toevoegingen en, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie, lekker met groente!

 

 

 

Anna maakte onlangs al een keer een groentespread als alternatief broodbeleg. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld noten- en pindapasta's, die je in allerlei variaties kunt terugvinden in het schap bij de supermarkt. Maar als je dan eens wat verder de etiketten bekijkt, zit er toch nog heel vaak palmvet in of is bijvoorbeeld suiker aan toegevoegd. En...notenpasta's in de supermarkt vind ik nog best wel prijzig. Ik wilde daarom graag een keer zelf proberen een pasta te maken en heb daarbij gekozen voor de zonnebloempittenpasta, zonder gekke toevoegingen maar wel met een beetje kaneel en vanillepoeder.

 

 

In de zomer houd ik erg van maaltijdsalades. Vooral handig wanneer er meer mensen komen eten en je alles vooraf al klaar wilt hebben. Deze bulgursalade maakte ik als onderdeel van een buffet. De basis is al een heel smakelijke salade, waar iedereen naar behoefte extra toppings aan toe kon voegen.

 

 

 

 

José is gek op pannenkoeken, maar omdat ze deze niet alleen met stroop wil eten, is ze aan het experimenteren gegaan met groente of fruit erin meegebakken. Dat was toch lastig bakken. Uiteindelijk is ze bij het volgende recept uitgekomen: Een gewone pannenkoek, gevuld met een lekkere salade. En die pannenkoeken, die komen natuurlijk niet uit een pakje, die maak je net zo makkelijk zelf!

 

 

 

 

Vandaag begint ook in het noorden van Nederland de zomervakantie. Heel Nederland is nu dus in vakantiestemming!  Vier het begin van de vakantie, of het weekend, voor diegenen die nog geen vakantie hebben, met deze lekkere worteltaart! Ik maakte deze taart van amandelmeel, waar ik nog nooit mee gewerkt had. De licht zoete smaak komt van de wortels, rozijnen en bananen. Heerlijk met een kop verse muntthee!

Fijne vakantie! 

 

 

Havermout heeft de afgelopen jaren toch wel een soort wedergeboorte doorgemaakt: van een beetje saai en oubollig is havermout nu helemaal hip! Helemaal niet zo gek, want havermout is gezond, onbewerkt, verzadigend én heeft een bewezen gunstig effect op bloedglucoseregulatie en cholesterol. En je kunt er dus zo veel meer mee dan "gewoon" havermoutpap.

Anna maakte onlangs al een lekker havermouttaartje en José een mugcake, maar deze muffins wilde ik wel eens proberen. Leuk voor een keer een ander ontbijt. Maar ook prima als herstelsnack na het sporten, in combinatie met een glas melk of karnemelk (samen goed voor ca. 18 gram eiwit).

 

Gevulde groenten zijn een leuke manier om groenten binnen te krijgen! In dit gerecht wordt het vruchtvlees van de aubergine gebruikt zodat de aubergine optimaal benut wordt. Door de verrassende kruiden en ingrediënten is dit gerecht lekker fris en smaakvol.

 

 

 

 

1 juli is door het Groente en Fruitbureau uitgeroepen tot Dag van de komkommer. Niet toevallig valt dit samen met het begin van het zomerreces van de Tweede kamer, waardoor voor de kranten de komkommertijd aanbreekt. Maar komkommer is natuurlijk ook gewoon een heerlijk product om te snacken of zoals door het Groentenfruitbureau wordt gezegd: "komkommer is de lekkerste frisdrank die je kunt eten" en daarmee een heerlijk product voor de warme zomermaanden!

Maar heb je wel eens komkommersoep gegeten? Ik maakte een warme en een koude variant. 

 

 

Ook deze soep maakte ik in het kader van de Dag van de Komkommer. Een koude soep is heerlijk op een warme dag en hopelijk komen er daar nog een heleboel van deze zomer!

 

 

 

 

Kon je dit maar ruiken... Voor de havermout liefhebbers is dit een echte aanrader. Dit recept is een mooie variatie op de bekende havermout pap. Je moet er wel even geduld voor hebben want het taartje moet een klein half uurtje de oven in. Ideaal voor op de vrije dag dus! Het recept komt uit het kookboek “Havermoutje” van Pascalle Bonnier & Mathijs Kok. Wist je dat regelmatig havermout eten een positief effect kan hebben op je cholesterol en dat het zorgt voor een langzame afgifte van energie waardoor je heel lang op dit ontbijtje vooruit kunt.

 

 

 

Een heerlijk, snel en makkelijk pastagerecht is deze pasta met linzen en tomatensaus! Door gebruik van linzen in plaats van gehakt een lekker vegetarisch recept. José maakte dit gerecht uit het boek "Eet als een expert" van I am a Foodie (toch stiekem bij ons allemaal wel een favoriet kookboek, ik kan daarom ook niet niet wachten tot het nieuwe boek "Eet als een atleet" binnenkort verschijnt!)

 

 

 

 

Tijdens de 2e lesdag van de oncologiebijscholing hoorden José & Martine ook een presentatie over smaaksturing, een project van het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam, met als doel mensen met smaakverlies, ten gevolge van ziekte en behandeling, weer te laten genieten van hun maaltijden. Door toevoeging van verschillende uitgesproken smaken wordt ingespeeld op de specifieke smaakbeleving van de cliënt. We mochten diverse gerechten proeven waaronder dit smaakwater, dat juist door die bijzondere toevoegingen voor iedereen een heerlijke dorstlesser is!

  

 

Het is weer aardbeientijd! Heerlijk zoet en echt geen suiker nodig! José maakte de mug-cake uit het boek "Eet als een expert" (www.iamafoodie.nl) en maakte daar met aardbeien en ander vers fruit zelf een heerlijk zomerse ontbijtgerecht van. 

En het is nog eens snel klaar ook!  

 

 

 

Nasi zonder pakjes en zakjes moeilijk? Nee hoor! José maakte deze nasi, waarvan het recept afkomstig is van iamafoodie.nl. Geen kant-en-klare kruidenmixen maar alleen maar verse producten en kruiden zonder "gekke toevoegingen". En door de grote hoeveelheid groente heb je veel minder rijst nodig om toch een lekker bordje te vullen!

 

 

 

 

Afgelopen weekend maakte ik een heerlijke pastasaus. We hadden nog een potje verse basilicum in de vensterbank staan, die rook zo heerlijk, die riep er gewoon om gebruikt te worden voor een lekkere maaltijd. Simpel met gehakt, ui, knoflook, tomaat, verse pasta en heel veel basilicum. Binnen 20 minuten op tafel en helemaal met verse producten bereid.

 

 

 

 

De Gezondheidsraad heeft in de Richtlijnen goede voeding 2015 geadviseerd om te streven naar een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon en vooral bewerkt (vleeswaar) en rood vlees te beperken. Maar wat kun je dan op je brood doen? Anna heeft deze groentespread gemaakt, 2 vliegen in 1 klap: minder bewerkt vlees en gelijk ook wat meer groente!