Op 26 februari is het wereldpistachenotendag....ok, het lijkt erop dat dit een nogal commercieel Amerikaans gebeuren is. Maar ach, het is helemaal niet verkeerd om wat extra aandacht voor het goede van noten te hebben (en dan niet alleen de pistachenoten). De gezondheidsraad adviseert om dagelijks een handje noten te gebruiken vanwege het bewezen gunstige effect op het LDL-cholesterol en het verkleinen van de kans op hartziekten. En daarbij zijn noten gewoon ook heel lekker!
 
Ik maakte deze pistachespread om eens wat anders op brood te kunnen doen en gelijk wat noten binnen te krijgen. 
 
 
 

Wanneer er niet zo veel tijd is om uitgebreid te koken (bijvoorbeeld omdat we willen sporten) maken we thuis vaak een maaltijdsoep klaar. Makkelijk en snel maar wel voedzaam en vol groente.
 
Deze bietensoep stond al lekker klaar toen ik thuis kwam! En omdat de aardappelen, die ik vaak als bindmiddel en koolhydraatbron toevoeg aan de soep, op waren, is deze soep gemaakt  met rode bieten en zoete aardappel. De kleur is hierdoor anders dan je van een bietensoep zou verwachten, maar dat maakt hem zeker niet minder lekker! 
 
 
 

José maakte pas geleden voor tijdens ons overleg dit koffie-dadelbrood uit het prachtige boek "Eet als een atleet"....
 
Ok, overleggen is vooral mentale topsport en daar is dit brood dan misschien niet direct voor nodig, maar lekker was het zeker!
En waar het wel voor bedoeld is? Het is een mooie manier om te zorgen voor wat koolhydraten vlak voor of tijdens je training.
 
 
 
 
 

Na de feestdagen, waarin we vast allemaal een beetje meer hebben gegeten dan nodig is, zijn wij wel weer toe aan wat lichtere gerechten.
José vond dit recept voor rijstsalade met tonijn op de site van het voedingscentrum (waar veel lekkere en relatief eenvoudige recepten te vinden zijn).
 
De salade bevat voldoende eiwit en koolhydraten om te gebruiken als herstelmaaltijd na het sporten en mocht je wat minder koolhydraten willen gebruiken, neem dan wat minder rijst en wat meer groente.
 
 
 

Met Kerst is het natuurlijk heerlijk om lekker lang te tafelen met familie. Maar ongemerkt eet je dan makkelijk te veel... Dan kun je de maaltijd afsluiten met een machtig dessert, waar eigenlijk geen ruimte meer voor is. Maar je kunt ook afsluiten met dit lekkere lichte dessert, dat helemaal in kerststemming is!
 
Of eet dit als lekker fris gerecht bij een kerstontbijt of - brunch!
 
Fijne feestdagen gewenst!

  

Ik houd eigenlijk niet zo erg van jam maken, maar deze pompoenjam vond ik wel de moeite van het proberen waard. Gemaakt zonder gelei-suiker, maar met het zoet van appelsap en een beetje honing. Eigenlijk mag je het om die reden ook geen jam noemen.

Heerlijk kruidig door kaneel en gember en daarmee een echt lekker product voor herfst en winter.

 

 

 

Ik vind pompoen een heerlijk veelzijdig product en zolang deze beschikbaar is (en dat is eigenlijk het hele jaar door, behalve april, mei en juni), gebruik ik hem veel in de keuken. Maar voor een taart had ik nog nooit pompoen gebruikt en eens moet de eerste keer zijn.

Het idee voor de pompoentaart vond ik op internet en uiterlijk lijkt ie wel wat op de worteltaart die ik eerder maakte. De taart is mooi stevig maar door de pompoenvulling ook lekker smeuïg. 

 

 

 

Dinsdag vieren we de verjaardag van Sinterklaas en daar horen toch kruidnootjes bij. Anna ging de uitdaging aan om een variant van kruidnootjes te maken zonder kristalsuiker. En daar is ze volgens mij prima in geslaagd! Leuk om in het weekend te bakken!

 

 

 

 

Net zoals kruidnootjes bij Sinterklaas horen, hoort gevulde speculaas er natuurlijk ook bij, maar ik vind gevulde speculaas vaak nogal zoet.

Ik maakte hem helemaal zonder suiker. De toch nog enigszins zoete smaak komt van dadels. 

 

 

 

 

Anna maakte deze rijstschotel met feta en tonijn. Het originele recept, afkomstig uit Lekker & Simpel (ISBN 9789461562135) gaat uit van sperziebonen maar omdat Anna deze was vergeten mee te nemen werden het doperwtjes. Wel zo handig, want die kun je heel makkelijk op voorraad hebben.

Lekker snel klaar en daarmee echt een gerecht na een drukke werkdag.

En meteen een mooie manier om wat vaker vis op tafel te zetten.

 

 

Morgen (18 november) zijn Mariska en Martine aanwezig bij de FODMAP-masterclass in Woerden, om weer helemaal op de hoogte te zijn van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het FODMAP-dieet.

Bij 75% van de mensen, die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), helpt het FODMAP-arme dieet. Het is echter wel een dieet waarbij goede begeleiding van belang is omdat je anders de kans loopt om jezelf een onnodig streng dieet op te leggen. Bij Dieet & Co kun je terecht voor deze begeleiding.

In het kader van deze bijscholing vandaag een FODMAP-arme broodvervanging, die ook geschikt is voor een glutenvrij dieet, afkomstig van de site www.fodmapfoodies.nl 

Op woensdag 22 november geeft Mariska in Anna Paulowna een workshop "Smakelijke Eters". Een workshop over de ontwikkeling van smaak bij kinderen van 0 - 4 jaar. De ouders doen zelf een aantal smaakproeven. Zo komen zij te weten wat smaak eigenlijk is. En waarom het aanleren van verschillende smaken zo belangrijk is voor de gezondheid van kinderen. In het kader hiervan vandaag dit recept uit "Samen aan tafel" van Gees van Asperen. In een handomdraai zet iedere thuiskok een aantrekkelijk babymaal aangepast aan de leeftijd van het kind op tafel en maakt in één moeite door een volwassen maaltijd voor zichzelf. 

 

 

Op zoek naar leuke, lekkere tussendoortjes, maakte Anna deze mueslirepen, uit het tweede boek van Rens Kroes (Powerfood - van Friesland naar New York).

Een lekker stevig tussendoortje! Geen suiker toegevoegd, maar let op! Geen suiker toegevoegd betekent niet dat er geen suikers inzitten! Houd daarom de portiegrootte wel een beetje in de gaten.

 

 

 

Met dit herfstige weer is een lekker pittig soepje natuurlijk heerlijk! Uit "Lekker & Simpel" (ISBN 9789461562135) komt deze wortelsoep met gember.

Lekker pittig, heerlijk na een herfstwandeling in het bos! (of wanneer je volledig natgeregend thuiskomt.....) Anna maakte deze soep, maar omdat ze geen koriander in huis had, voegde ze basilicum toe. Dat was eigenlijk ook best lekker ;-) 

 

 

 

In het kader van Wereld Voedsel Dag, een vegetarisch recept. José maakte deze preicurry, het recept is afkomstig van het voedingscentrum. De kikkererwten zorgen voor een prima vleesvervanging. En dit recept past dan ook prima binnen de 10 basisprincipes van PuurGezond

Door minder vlees te eten kun je je voedselafdruk flink verlagen. En vegetarisch eten is ook nog eens heel lekker!

 

 

 

IJs kan wat ons betreft het hele jaar door! Zeker wanneer je deze verantwoorde ijsjes van Anna maakt! Anna vond ze in het boek van Rens Kroes (The Party Edition (ISBN 9789000355747)) en doordat ze niet veel meer bevatten dan blauwe bessen, banaan en 1 dadel is het gewoon een hele makkelijke en lekkere manier om voldoende fruit te eten. 

  

 

 

 

Dat we bij Dieet & Co gek zijn op havermout mag inmiddels wel duidelijk zijn. Anna maakte weer een heerlijk havermoutgerechtje, lekker als toetje, zoet tussendoortje of, volgens Anna, als ontbijt. Het recept komt uit het boek "Havermoutje" (ISBN 9789048825844) wat natuurlijk een echte aanrader is voor havermoutliefhebbers!

 

  

 

 

Ook dit najaar bieden we weer het Smartsize-programma aan. Onderdeel van dit programma zijn 2 kookworkshops. Tijdens deze kookworkshops gaan we aan de slag met het zelf klaarmaken van gezonde en vooral ook lekkere maaltijden. Een van de recepten die we bij de vorige Smartsize-serie hebben klaargemaakt, is dit vispakketje. Wij maakten het met kabeljauwfilet maar iedere andere visfilet is hiervoor geschikt.

Wil je meedoen aan het Smartsize-programma, meld je dan nu aan! De kookworkshops staan gepland voor 26 oktober en 16 november.

  

 

We zijn nu wel heel abrupt in de herfst terecht gekomen! Hopelijk klaart het weer wat op en kunnen we toch nog van een soort nazomer genieten... Maar op dit moment is het echt weer om lekker de keuken in te gaan om te bakken. Anna deed dat al en maakte deze gevulde koeken, waarin geen kristalsuiker is verwerkt. Het recept is afkomstig uit het boek "Oh my pie", van Marieke Bol. (ISBN 9789082064711).

De gevulde koeken zijn niet te vergelijken met de bekende gevulde koeken die in de winkel liggen, maar als je gewend bent wat minder suiker te eten is dit wel een recept om uit te proberen. Het blijft wel een gevulde koek, eet ze daarom met mate!  

 

 

Onlangs maakte ik een salade van couscous, maar couscous is natuurlijk ook heel geschikt om warm te eten. José maakte deze vegetarische couscous. Het recept is afkomstig van het voedingscentrum. Lekker voor een dagje zonder vlees!

 

 

 

  

In het kader van minder koolhydraten, kies ik ook af en toe eens voor een salade als lunch. Maar om ook daarin eens wat te variëren heb ik onlangs deze groentemuffins geprobeerd. Ik maakte er gelijk een aantal, want ze zijn zowel warm als koud heerlijk!  

Dus ook prima om de volgende dag mee te nemen als lunch naar werk of school!

 

 

  

Tijdens de vakantie heb ik net even wat meer tijd om uitgebreid te ontbijten en dan vind ik het leuk om wat recepten uit te testen. En zo kwam ik eindelijk toe aan het uitproberen van deze havermoutpannenkoekjes. Zonder toegevoegde suikers, ook niet nodig want de zoete smaak komt van de appel en de blauwe bessen.

Wat mij betreft een blijvertje voor het weekend!

 

 

 

Een echt Amerikaans gerecht is Mac n cheese. Nou denk ik bij dit gerecht niet direct aan een gezonde maaltijd maar toen ik pas geleden alleen thuis was (en ja, dan hebben ook diëtisten niet altijd zin om uitgebreid te koken) en iets makkelijks en lekkers wilde klaarmaken, kwam ik op dit recept uit. Afkomstig uit het boek "Lekker & Simpel" (ISBN 9789461562135). En inderdaad heerlijk simpel, snel klaar (binnen 15 minuten), geen gekke toevoegingen en, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie, lekker met groente!

 

 

 

Anna maakte onlangs al een keer een groentespread als alternatief broodbeleg. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld noten- en pindapasta's, die je in allerlei variaties kunt terugvinden in het schap bij de supermarkt. Maar als je dan eens wat verder de etiketten bekijkt, zit er toch nog heel vaak palmvet in of is bijvoorbeeld suiker aan toegevoegd. En...notenpasta's in de supermarkt vind ik nog best wel prijzig. Ik wilde daarom graag een keer zelf proberen een pasta te maken en heb daarbij gekozen voor de zonnebloempittenpasta, zonder gekke toevoegingen maar wel met een beetje kaneel en vanillepoeder.