Pas geleden heb ik mezelf een prachtige tarte tatin-vorm cadeau gedaan (van Emile Henry), dus nu ben ik aan het experimenteren met tarte tatins.
Deze omgekeerde taarten worden vaak gemaakt met heel veel suiker. Ik ben daarom de uitdaging aan gegaan om hem met veel minder suiker (en zelfs helemaal zonder kristalsuiker) te maken.
Het resultaat was heerlijk! Lichtzoet door de eigen zoete smaak van de appels en een heel klein beetje palmsuiker voor toch een beetje dat mooie caramelkleurtje.
 
 
 

Vanwege Koningsdag vandaag het recept van een lekkere rood-wit-blauw en oranje salade.
 
In de salade worden gegrillde groenten gebruikt, die heel eenvoudig al een dag eerder kunnen worden klaar gemaakt. Het samenvoegen van de ingrediënten is hiermee tegen etenstijd nog maar een kwartiertje werk. En daarmee een lekker makkelijk gerecht op een dag dat er te veel leuke dingen te doen zijn om lang in de keuken te gaan staan.
 
Een fijne dag gewenst! 
  
  

Onlangs was er in Kassa een item waarin verschillende kant-en-klare vegaburgers werden getest. Commentaar van het Voedingscentrum was dat veel van deze kant-en-klare burgers nogal wat zout bevatten. Maar Anna maakte ze gewoon lekker zelf en dan heb je precies in de hand hoeveel zout erin gaat.
De basis bestaat uit kikkererwten en het mooie is dat je het kikkererwtenmengsel ook heel goed kunt invriezen per portie en zo dus een heel makkelijke vleesvervanger op voorraad kunt hebben!
 
  
 
 

Ik ontbijt altijd met kwark met muesli, maar zoals bekend, zitten veel kant-en-klare muesli's bordevol toegevoegde suikers. Dat wil ik liever niet....
Maar ik wil wel graag iets knapperigs in mijn kwark. Daarom zijn we aan het experimenteren gegaan met het zelf maken van granola's en inmiddels hebben we een manier gevonden om een heerlijke granola te maken waar niet zo veel suiker in zit. Er gaat wel honing in de granola, maar slechts 1 à 2 eetlepels verdeeld over ruim 20 porties, dat is maar heel weinig.
 
  
 
 

Onlangs mocht ik lekker naar Lanzarote voor een weekje zwemtraining met openwaterswimming.club 
2 heerlijke zwemtrainingen in zee per dag en verder heerlijk niets (of weinig....)
Tussen de trainingen door natuurlijk wel zorgen voor een goed herstel en gelukkig was er een prima supermarkt vlakbij die heerlijke avocado's en hüttenkäse had. We maakten hiervan een soort snelle guacamole. Eiwitrijk, makkelijk en vooral: Heerlijk op een vers volkorenbroodje!
 
  
 
 

Een heerlijk koolhydraatarm recept voor Pasen?
 
Anna maakte deze koolhydraatarme zalm-groente-quiche met trostomaatjes. De bodem van de quiche bestaat uit courgetteplakken en de stevigheid komt van de eieren en ricotta. Dan heb je helemaal geen deegbodem nodig.
 
Het recept is afkomstig van koolhydraatarmrecept.nl, waar nog veel meer leuke koolhydraatarme recepten te vinden zijn. 
 
 
 

Anna maakte dit romige aardbeienijs. En nu de lente dan officieel begonnen is, barst het ijsseizoen ook weer los! Dus tijd voor een lekker ijsrecept!
Bijzonder is dat er geen suiker aan toegevoegd wordt en dat het ook zonder toevoeging van melk of slagroom een heel romig ijsje wordt.
Het recept is simpel en snel (je moet er alleen even aan denken dat je op tijd aardbeien in de vriezer doet, of natuurlijk kant en klare diepvriesaardbeien koopt)
 
Het recept komt uit het boek "Zoetigheden, zonder suiker, gluten en lactose" van Ulrika Hoffer (ISBN 9789044743159)
 
 
 

Afgelopen weekend was ik op een verjaardag waar mij een stukje pecannotentaart werd aangeboden. Aangezien ik heel erg van pecannoten houd, zei ik daar geen nee tegen. Het was een bijzonder lekkere taart en toen ik vroeg waar deze van gemaakt was, hoorde ik dat het eigenlijk een courgettetaart met pecannoten was, maar het feestvarken (dat zijn 7e verjaardag vierde) had bedacht dat zijn gasten een courgettetaart misschien niet aan zouden durven en had besloten dat de naam zou worden gewijzigd in pecannotentaart..... De taart was in ieder geval heerlijk! Het recept is afkomstig uit Lekker Weten, magazine voor een biologische leefstijl (winter 2017-2018), een uitgave van Ekoplaza.
 
 
 

Het is nog steeds de Nationale Week Zonder Vlees, dus ook vandaag weer een vegetarisch recept. Dit keer afkomstig van het voedingscentrum. 
José koos nu voor een recept met noten, ook een geweldige vleesvervanger! Er wordt ook vaak gekozen voor champignons als vleesvervanger maar die zijn geen volwaardige vervanging omdat ze onvoldoende eiwit en ijzer bevatten.  Volwaardige vleesvervangers zijn bijvoorbeeld soja (tofu, tempeh, sojabonen), peulvruchten, lupine, tarwe-eiwit (seitan), noten en eieren.
 
 
 
 

De komende week (5 - 11 maart) is het de Nationale week zonder vlees. Doel van deze week is om het positieve effect van minder vlees eten duidelijk te maken. Én om te laten zien hoe makkelijk het is om minder vlees te eten. In onze praktijk werken wij met de adviezen van Puur Gezond en 1 van de basisprincipes daarvan is 2 à 3 vegetarische dagen per week. In het kader daarvan had José dit vegetarische recept van PuurGezond bereid. De kikkererwten in dit recept zijn een prachtige vleesvervanger.
 
 
 
 

Op 26 februari is het wereldpistachenotendag....ok, het lijkt erop dat dit een nogal commercieel Amerikaans gebeuren is. Maar ach, het is helemaal niet verkeerd om wat extra aandacht voor het goede van noten te hebben (en dan niet alleen de pistachenoten). De gezondheidsraad adviseert om dagelijks een handje noten te gebruiken vanwege het bewezen gunstige effect op het LDL-cholesterol en het verkleinen van de kans op hartziekten. En daarbij zijn noten gewoon ook heel lekker!
 
Ik maakte deze pistachespread om eens wat anders op brood te kunnen doen en gelijk wat noten binnen te krijgen. 
 
 
 

Wanneer er niet zo veel tijd is om uitgebreid te koken (bijvoorbeeld omdat we willen sporten) maken we thuis vaak een maaltijdsoep klaar. Makkelijk en snel maar wel voedzaam en vol groente.
 
Deze bietensoep stond al lekker klaar toen ik thuis kwam! En omdat de aardappelen, die ik vaak als bindmiddel en koolhydraatbron toevoeg aan de soep, op waren, is deze soep gemaakt  met rode bieten en zoete aardappel. De kleur is hierdoor anders dan je van een bietensoep zou verwachten, maar dat maakt hem zeker niet minder lekker! 
 
 
 

José maakte pas geleden voor tijdens ons overleg dit koffie-dadelbrood uit het prachtige boek "Eet als een atleet"....
 
Ok, overleggen is vooral mentale topsport en daar is dit brood dan misschien niet direct voor nodig, maar lekker was het zeker!
En waar het wel voor bedoeld is? Het is een mooie manier om te zorgen voor wat koolhydraten vlak voor of tijdens je training.
 
 
 
 
 

Na de feestdagen, waarin we vast allemaal een beetje meer hebben gegeten dan nodig is, zijn wij wel weer toe aan wat lichtere gerechten.
José vond dit recept voor rijstsalade met tonijn op de site van het voedingscentrum (waar veel lekkere en relatief eenvoudige recepten te vinden zijn).
 
De salade bevat voldoende eiwit en koolhydraten om te gebruiken als herstelmaaltijd na het sporten en mocht je wat minder koolhydraten willen gebruiken, neem dan wat minder rijst en wat meer groente.
 
 
 

Met Kerst is het natuurlijk heerlijk om lekker lang te tafelen met familie. Maar ongemerkt eet je dan makkelijk te veel... Dan kun je de maaltijd afsluiten met een machtig dessert, waar eigenlijk geen ruimte meer voor is. Maar je kunt ook afsluiten met dit lekkere lichte dessert, dat helemaal in kerststemming is!
 
Of eet dit als lekker fris gerecht bij een kerstontbijt of - brunch!
 
Fijne feestdagen gewenst!

  

Ik houd eigenlijk niet zo erg van jam maken, maar deze pompoenjam vond ik wel de moeite van het proberen waard. Gemaakt zonder gelei-suiker, maar met het zoet van appelsap en een beetje honing. Eigenlijk mag je het om die reden ook geen jam noemen.

Heerlijk kruidig door kaneel en gember en daarmee een echt lekker product voor herfst en winter.

 

 

 

Ik vind pompoen een heerlijk veelzijdig product en zolang deze beschikbaar is (en dat is eigenlijk het hele jaar door, behalve april, mei en juni), gebruik ik hem veel in de keuken. Maar voor een taart had ik nog nooit pompoen gebruikt en eens moet de eerste keer zijn.

Het idee voor de pompoentaart vond ik op internet en uiterlijk lijkt ie wel wat op de worteltaart die ik eerder maakte. De taart is mooi stevig maar door de pompoenvulling ook lekker smeuïg. 

 

 

 

Dinsdag vieren we de verjaardag van Sinterklaas en daar horen toch kruidnootjes bij. Anna ging de uitdaging aan om een variant van kruidnootjes te maken zonder kristalsuiker. En daar is ze volgens mij prima in geslaagd! Leuk om in het weekend te bakken!

 

 

 

 

Net zoals kruidnootjes bij Sinterklaas horen, hoort gevulde speculaas er natuurlijk ook bij, maar ik vind gevulde speculaas vaak nogal zoet.

Ik maakte hem helemaal zonder suiker. De toch nog enigszins zoete smaak komt van dadels. 

 

 

 

 

Anna maakte deze rijstschotel met feta en tonijn. Het originele recept, afkomstig uit Lekker & Simpel (ISBN 9789461562135) gaat uit van sperziebonen maar omdat Anna deze was vergeten mee te nemen werden het doperwtjes. Wel zo handig, want die kun je heel makkelijk op voorraad hebben.

Lekker snel klaar en daarmee echt een gerecht na een drukke werkdag.

En meteen een mooie manier om wat vaker vis op tafel te zetten.

 

 

Morgen (18 november) zijn Mariska en Martine aanwezig bij de FODMAP-masterclass in Woerden, om weer helemaal op de hoogte te zijn van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het FODMAP-dieet.

Bij 75% van de mensen, die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom (PDS), helpt het FODMAP-arme dieet. Het is echter wel een dieet waarbij goede begeleiding van belang is omdat je anders de kans loopt om jezelf een onnodig streng dieet op te leggen. Bij Dieet & Co kun je terecht voor deze begeleiding.

In het kader van deze bijscholing vandaag een FODMAP-arme broodvervanging, die ook geschikt is voor een glutenvrij dieet, afkomstig van de site www.fodmapfoodies.nl 

Op woensdag 22 november geeft Mariska in Anna Paulowna een workshop "Smakelijke Eters". Een workshop over de ontwikkeling van smaak bij kinderen van 0 - 4 jaar. De ouders doen zelf een aantal smaakproeven. Zo komen zij te weten wat smaak eigenlijk is. En waarom het aanleren van verschillende smaken zo belangrijk is voor de gezondheid van kinderen. In het kader hiervan vandaag dit recept uit "Samen aan tafel" van Gees van Asperen. In een handomdraai zet iedere thuiskok een aantrekkelijk babymaal aangepast aan de leeftijd van het kind op tafel en maakt in één moeite door een volwassen maaltijd voor zichzelf. 

 

 

Op zoek naar leuke, lekkere tussendoortjes, maakte Anna deze mueslirepen, uit het tweede boek van Rens Kroes (Powerfood - van Friesland naar New York).

Een lekker stevig tussendoortje! Geen suiker toegevoegd, maar let op! Geen suiker toegevoegd betekent niet dat er geen suikers inzitten! Houd daarom de portiegrootte wel een beetje in de gaten.

 

 

 

Met dit herfstige weer is een lekker pittig soepje natuurlijk heerlijk! Uit "Lekker & Simpel" (ISBN 9789461562135) komt deze wortelsoep met gember.

Lekker pittig, heerlijk na een herfstwandeling in het bos! (of wanneer je volledig natgeregend thuiskomt.....) Anna maakte deze soep, maar omdat ze geen koriander in huis had, voegde ze basilicum toe. Dat was eigenlijk ook best lekker ;-)