Oosterse zalm en broccoli uit de oven
Vandeweek was ik (Martine) op zoek naar een leuk eenpersoongerecht voor het avondeten en toen viel het me opnieuw op dat je, wanneer je zoekt eenpersoonsgerechten zoekt op internet, je een heleboel vindt maar dat dit altijd meerpersoonsgerechten zijn waar je het aantal personen moet terugzetten naar 1. Het gevolg hiervan is dat je, als je het recept volgt, met halve courgettes, halve limoentjes etcetera blijft zitten. Het recept dat ik tegenkwam op de site van Uit Pauline's Keuken leek me echter lekker maar ik heb het aangepast. Nu heb ik als restje alleen nog verse munt en gember over maar daar maak ik lekker thee van!
Ingrediënten voor 1 persoon
- 1 stukje zalm zonder vel (als je diepvrieszalm gebruikt ben je goedkoper uit)
- 1 kleine stronk broccoli
- 1 rode ui
- 1 stukje gember
- 2 eetlepels sojasaus (geen ketjap, ik gebruikte de variant met minder zout van Kikkoman)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel honing
- beetje chilipoeder
- 1/2 theelepel Chinese 5-kruidenpoeder
- 1 takje verse munt
- gedroogde basilicum (vers mag ook maar dat vond ik niet handig)
- 1 limoen
- eventueel een bosuitje
- 1 theelepel komijnzaad
- 250 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
- 1 sjalot
- 2 eetlepels olijfolie
- Beetje kerrie, eventueel wat zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht)
- Meng een lepel sojasaus met een lepel zonnebloemolie in een kom
- Snijd de broccoli in roosjes
- Maak de ui schoon en snijd in kleine partjes
- Doe broccoli en ui in de kom met het soja-olie-mengsel en hussel om
- Verdeel de broccoli en ui over een ovenschaal
- Zet de schaal voor 15 minuten in de oven
- Meng 1 eetlepel sojasaus met 1 eetlepel honing en smeer met een kwast de zalm ermee in (let op: niet opnieuw in de marinade dopen want die ga je straks als sausje gebruiken)
- Leg, wanneer de broccoli 15 minuten in de oven staat, de ingesmeerde zalm er bovenop en verwarm opnieuw in de oven gedurende minimaal 10 minuten
- Maak ondertussen een dressing van de rest van de de marinade met het sap van een limoen en een stukje heel fijngesneden gember en wat chilipoeder (verse chilipeper mag ook maar ik vind 1 pepertje veel te veel voor 1 persoon)
- Wanneer de zalm in vlokken uit elkaar te drukken is, is het gerecht klaar
- Eet het met zilvervliesrijst (of snel en makkelijk: Thaise zilvervliesrijstnoodles van Fairtrade, klaar in 2 minuten)
- Garneer met de dressing, basilicum, fijngesneden munt en eventueel de in ringetjes gesneden bosui.
Eet smakelijk!
Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via