Skip to main content

Courgetti met pistache-munt pesto

Anna schreef een recensie over het boek "Flexitarisch Koken" (door Kathleen Davis, uitgeverij Forte Culinair ISBN 9789462502512) en natuurlijk moeten er dan ook recepten worden getest.

Ze maakte dit recept van Courgetti met pistache-munt pesto. Ze koos voor de halloumi als eiwitbron. Maar vond de hoeveelheid pesto voor 4 personen wel wat aan de krappe kant.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 60 ml citroensap
  • 1,5 el honing
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes, plus wat extra voor erbij
  • 5 courgettes (500 g)
  • 500 g troskerstomaatjes

Voor de pesto:

  • 70 gram pistachenoten
  • 15 gram verse munt, in stukjes gescheurd plus wat extra als garnering
  • 20 g bladpeterselie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 tl fijn geraspte citroenschil
  • 2 tl citroensap
  • 1,25 dl extra vergine olijfolie90 g volkorenmeel

Kies je eiwitten:

  • 2 kipfilets (400 gram), horizontaal gehalveerd
  • óf 4 porties zalmfilet
  • óf 225 gram halloumi, in plakken van 1 cm dik

 

Bereidingswijze:

  • Roer het citroensap, de honing, de helft van de olie en de chilipeper in een kleine kom door elkaar.
  • Leg de kip, zalm of halloumi in een ondiepe schaal van glas of aardewerk, schenk de dressing erover en laat rusten.
  • Snijd intussen de courgettes met een spiraalsnijder (zie tip) in lange slierten
  • Maak de pesto: zet 1 eetlepel pistachenoten opzij en maal de rest met de overige ingrediënten in een keukenmachine tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de achtergehouden eetlepel pistachenoten erdoor. 
  • Schep de tomaten om met de resterende olie en breng op smaak met zout en peper.
  • Gril de tomaten 5 minuten in een met olie ingevette grillpan (of op de barbecue), tot ze geblakerd zijn; schep ze op een bord.
  • Gril de kip, zalm of halloumi in de grillpan (of op de barbecue):
    Kip: Gril de kipfilet 3 minuten aan elke zijde, tot hij gaar is.
    Zalm: Gril de zalm in 3 minuten aan elke zijde voor medium, of langer naar wens.
    Halloumi: Gril de halloumi 1 1/2 minuut aan elke zijde, tot er mooie grillstrepen verschijnen.
  • Garneer de courgetti met het eiwit van je keuze, de tomaten, wat pesto en wat extra chilipeperringetjes en munt. Serveer de rest van de pesto er apart bij.
Eet smakelijk!
 
Tip: Een spiraalsnijder is een keukentool waarmee je groenten in lange, dunne slierten snijdt. Als je die niet hebt, kun je ook een mandoline gebruiken.
 

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Schagen, Schagerbrug, Warmenhuizen en Wieringerwerf. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil je een afspraak bij Dieet & Co?