Volkorenrozijnenbrood

Zelf je eigen brood bakken is toch het leukste wat er is! Helemaal wanneer het een lekker gevuld brood is, zoals Anna maakte.

Voor het Paasontbijt is dit volkorenrozijnenbrood een echte aanrader. Leuk om zaterdag samen te maken. LET OP! Begin met de rozijnen al de avond ervoor.

 Ingredi├źnten voor 1 brood

  • 300 gram donkere rozijnen
  • 500 gram volkorenmeel
  • 8 gram zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 20 gram boter, op kamertemperatuur
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • wat neutrale olie om de kom in te vetten
  • boter om de bakvorm in te vetten

Bereidingswijze

  • bereid de rozijnen de avond van tevoren voor. Doe de rozijnen in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen.
  • Giet ze af in een zeef of vergiet en laat ze drogen aan de lucht.
  • Doe volkorenmeel, zout, water, gist, boter, suiker en kaneel in een kom en kneed dit tot een deeg. 
  • Kneed het deeg zeker 10 minuten door, dit kan met een keukenmachine met deeghaak of met de hand
  • Kneed tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen door het deeg
  • Doe het deeg in een ingevette kom en dek deze af met plasticfolie en laat een uur rijzen op een warme en tochvrije plaats
  • Vet een broodvorm in met boter
  • kneed het gerezen deeg nog kort door en duw het vervolgens plat
  • Rol het deeg op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm
  • Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek af met plasticfolie
  • Laat nogmaals een uur rijzen
  • Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. 
  • Bak het brood in 35 - 45 minuten goudbruin en gaar
  • Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

Eet smakelijk!