Fagioli fusili met prei, artisjok en laurierolie

Dag 5 van de Nationale Week zonder Vlees. Bonen blijven wat ons betreft toch een favoriet als vleesvervanger, ze bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines. En in sommige opzichten zijn peulvruchten een betere keuze dan vlees: ze bevatten geen verzadigd vet, geen zout (tenzij het aan de pot is toegevoegd) en veel vezel. Bovendien hebben ze een lagere milieubelasting. een mooi overzicht gemaakt van de hoeveelheid peulvruchten (en andere vleesvervangers) die nodig is ter vervanging van een stukje vlees.
 
José maakte deze vegetarische pasta uit "Jamie's Superfood" (ISBN 9789021560649)
 
Ingrediënten voor 4 personen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortels
  • 2 preien
  • olijfolie
  • 8 laurierblaadjes
  • 400 gram cannellinibonen (blik)
  • 400 gram artisjokharten in water (blik)
  • 500 gram groentebouillon
  • 300 gram volkoren fusilli
  • 20 gram parmezaanse kaas (wil je een vegan pasta, kies dan voor edelgistvlokken)
  • 4 takjes verse peterselie

 

Bereidingswijze:

  • Pel en hak de tenen knoflook fijn. Schil de wortel, was de prei en snijd ze beide in blokjes/plakjes van 1/2 cm. 
  • Zet een braadpan op het vuur, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en bak de knoflook, voeg 1 minuut later de wortel, prei en 2 laurierblaadjes toe.
  • Giet er een scheutje water bij, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de groenten zakjes bakken (15 minuten). Roer regelmatig.
  • Laat de bonen en artisjokharten uitlekken. Snijd de artisjokharten in kwarten en doe ze samen met de bonen in de pan.
  • Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen. 
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet deze daarna af en roer door de groenten. 
  • Voeg naar smaak peper en zout toe en laat de pasta zo een paar minuten staan om de smaken op te laten nemen. 
  • Maak een laurierolie door de rest van de laurierblaadjes van de steeltjes te rissen en in een vijzel tot een groen prutje te maken. Doe er olie door. 
  • Serveer elke portie pasta met een raspje parmezaan, een snufje peper, gehakte peterselie en een theelepel zelfgemaakt laurierolie. 

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via