Pompoenrisotto met op de huid gebakken zeebaars

Vorig jaar maakte ik voor kerst deze pompoenrisotto met gebakken zeebaars. Lekker, niet al te ingewikkeld en licht. 
De zeebaars haalden we op de Zeeverse Vismarkt in Den Oever maar ook in Den Helder kun je je vis supervers halen!  Echt een aanrader om eens heen te gaan! Ik word in ieder geval altijd heel gelukkig van zoveel verse vis bij elkaar! De salie die gebruikt is voor de geroosterde pompoen, komt terug in de salie-knoflookboter die ik over de zeebaars deed. 
 
Dit jaar staat de pompoenrisotto op het prachtige kerstmenu van PuurGezond als tussengerecht.
Dit kerstmenu is gratis te downloaden via: PuurGezond Kerstmenu
 
 
Ingrediënten voor 4 personen
 
  • 1 pompoen (ik gebruikte een flespompoen)
  • 3 tenen knoflook
  • een doosje verse salieblaadjes
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 300 gram risottorijst
  • 1 groente bouillonblokje
  • 4 zeebaarsfilets (met huid)
  • peper en zout naar smaak
  • 50 gram roomboter

Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 200 graden celcius
  • maak de pompoen schoon (verwijder draden, pitten en steel maar niet de schil) en snijd in grove stukken
  • meng de stukken pompoen met een paar eetlepels olijfolie, wat salieblaadjes en 2 gehakte knoflookteentjes
  • verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster voor 30-40 minuten 
  • verhit de roomboter in een klein pannetje en doe  6 salieblaadjes in de gesmolten boter en laat dit minimaal 30 minuten "trekken"
  • snijd een teentje knoflook in plakjes
  • Maak een bouillon van een bouillonblokje en zeker 1000 ml water (mocht je tekort komen dan kun je aan het einde altijd nog wat kokend water toevoegen)
  • snipper de uien en fruit deze zachtjes aan in een hapjespan met 2 eetlepels olijfolie 
  • voeg de risottorijst toe en bak deze gedurende enkele minuten aan in de olie totdat de korrels glanzen
  • voeg een scheut bouillon toe en roer zachtjes op een laag pitje tot het vocht is opgenomen, voeg weer een scheut toe en ga zo door tot het vocht is opgenomen. Dit duurt bij elkaar zo'n 20 minuten tot de rijst gaar is.
  • Voeg vervolgens de stukken geroosterde pompoen toe en schep het mengsel door elkaar.
  • Verhit in een andere pan ondertussen wat olijfolie of boter en bak de zeebaars eerst op de huid in 4 minuten mooi bruin. Keer de vis en bak de andere kant in 2-3 minuten mooi bruin. Leg ze op een warm bord onder folie om warm te houden.
  • bak de plakjes knoflook even kort aan in de boter en haal ze weer uit de pan.
  • Serveer risotto met gebakken zeebaars met een schepje salieboter en een plakje gebakken knoflook. 

Eet smakelijk!

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via