Koffie-dadelbrood

José maakte pas geleden voor tijdens ons overleg dit koffie-dadelbrood uit het prachtige boek "Eet als een atleet"....(ISBN 9789082700206)

Ok, overleggen is vooral mentale topsport en daar is dit brood dan misschien niet direct voor nodig, maar lekker was het zeker!
En waar het wel voor bedoeld is? Het is een mooie manier om te zorgen voor wat koolhydraten vlak voor of tijdens je training.
 
En hoewel we bij Dieet & Co eigenlijk niet bezig zijn met het tellen van calorieën, vermeld ik ze in dit geval er wel bij, omdat het voor de sporters juist wel fijn is om te weten of je aan je hoeveelheid koolhdyraten en eiwitten komt. (per plakje: 98 kcal, 17 gram koolhydraten, 3 gram eiwit, 2 gram vet en 2 gram vezels)

Ingrediënten (voor 15 plakjes)

  • 180 gram gedroogde dadels (zonder pitten en in stukjes)
  • 150 ml sterke koffie
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels baking soda
  • 180 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel kaneer
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • snufje zout
  • 2 eiwitten
  • 1 zakje vanillesuiker 
  • 3 eetlepels honing
  • 40 gram walnoten, in stukjes
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de dadels, koffie en 1 theelepel bakpoeder in een vetvrije kom en laat dit even staan (het kan gaan bruisen)
  • Meng in een andere kom, meel, rest van de bakpoeder, baking soda, kaneel, gember en zout goed door elkaar
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten op en voeg vanille suiker en honing toe zodra het stijf begint te worden. Hoe klop je een eiwit stijf?
  • Klop nog even goed door totdat de vanillesuiker goed is opgenomen en je met een garde pieken van het eiwitschuim kunt maken.
  • Spatel het opgeklopte eiwit met de helft van de walnoten door het dadel-koffiemengsel
  • Vet een cakevorm in met olijfolie
  • Meng het dadel-koffiemengsel door het meelmengsel en mix dit tot een goed gemengde dikke massa
  • Verdeel de massa over de cakevorm en strooi de rest van de walnoten er overheen
  • Bak het brood in 45 minuten in het midden van de oven
  • Laat het brood goed afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

Eet smakelijk!

PS Moet je nou wel of geen koolhdyraten eten tijdens het sporten?

Meer informatie en advies over gezonde voeding: Dieet & Co – Diëtisten en Consultants. Wij hebben vestigingen in Anna Paulowna, Den Helder, Dirkshorn, Julianadorp, Heerhugowaard, Hippolytushoef, Noord-Scharwoude, Obdam, Schagen, Schagerbrug en Spierdijk. Wil je een afspraak maken, neem dan contact op via 085-4884700 ons contactformulier of via